ApărareȘtiri

Sistemul de avertizare timpurie contra rachetelor balistice din regiunea Crimeea va deveni operațional în 2024

Sursa: TASS

Sistemul de avertizare timpurie contra rachetelor balistice instalat la Sevatopol, în Crimeea, va deveni operațional în 2024, a declarat recent general-colonelul Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse, relatează agenția de știri Tass.

“Având în vedere importanța desfășurării unui sistem radar pe direcția de amenințare a rachetelor de sud-vest, am luat o decizie de a disloca un radar prefabricat la Sevastopol, care va fi gata în 2024”, a declarat Surovikin pentru ziarul Krasnaya Zvezda.

Amplasarea noului radar consolidează sistemul Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) creat de Rusia în regiunea Crimeea și în bazinul Mării Negre, la distanțe considerabile de regiunea anexată în 2014.

Rusia susține că decizia dislocării de mijloace de detecție suplimentare în Crimeea vine ca o reacție la posibilitatea ca Ucraina să primească rachete antinavă Harpoon din Statele Unite.

Pentru a îmbunătăți capacitatea de detecție a lansărilor de rachete balistice, Ministerul Apărării de la Moscova instalează noi stații radar prefabricate în diverse puncte ale Rusiei, inclusiv în nordul extrem al țării, în apropiere de Murmansk și lângă Vorkuta, cel mai estic oraș european.

De asemenea, Rusia intenționează să amplaseze un radar de noua generație în exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, care va putea monitoriza lansările de rachete croazieră și hipersonice în toată Europa, potrivit unei surse citate de agenția Tass în luna martie.

Radarele de tip Konteiner pot urmări lansările de rachete până la o distanță de 3.000 de kilometri.

Pe lângă radarul ce urmează să fie instalat la Kaliningrad, un dispozitiv similar a fost instalat în 2019 în Republica Mordovia din centrul Rusiei.

Moscova intenționează, de asemenea, să poziționeze un radar de monitorizare a amenințărilor hipersonice și în zona arctică, a mai afirmat sursa citată de Tass.