ApărareȘtiri

Sistemul antiaerian Sea Ceptor va echipa noile fregate din clasa Tamandaré ale Forțelor Navale Braziliene

Sistem antiaerian Seaceptor (MBDA)

Grupul european MBDA a primit un contract pentru echiparea noilor fregate din clasa Tamandaré ale Forțelor Navale ale Braziliei cu sistemul de apărare antiaeriană Sea Ceptor, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Sea Ceptor este un sistem inteligent de control al armelor care împreună cu Common Anti-air Modular Missile (CAMM) oferă o mare capacitate de auto-apărare și de apărare antiaeriană locală.

Acest lucru va permite fregatelor braziliene din clasa Tamandaré să se apere, dar și să protejeze navele și infrastructura fixă din apropiere, împotriva unei varietăți de tipuri de amenințări pe mare sau în port, în cele mai dificile scenarii operaționale.

Sistemul Sea Ceptor a fost selectat de forțe navale din întreaga lume, inclusiv Canada (pentru fregatele Canadian Surface Combatant), Noua Zeelandă (fregatele clasa Anzac), Brazilia (fregatele clasa Tamandaré), Chile, etc. De asemenea, Sea Ceptor este operațional în prezent pe fregatele Type 23 ale Marinei Regale și va asigura și protecția fregatelor Type 31 și Type 26. Racheta CAMM a fost, de asemenea, selectată de armata britanică pentru sistemul terestru Ground-Based Air Defence (GBAD).

Producătorul de rachete MBDA, deținut împreună de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%), a anunțat recent că în cursul anului 2020 a recrutat 1.100 de noi angajați în toată Europa. Mai mult, pentru acest an grupul dorește să recruteze încă 1.200 de persoane, în condițiile în care grupul a câștigat o serie de contracte – din partea unor țări precum Marea Britanie, Franța, Italia sau Germania, iar acum Brazilia – pentru dezvoltarea, livrare sau modernizarea de sisteme de armament.