ApărareȘtiri

Sistemul antiaerian Gepard intră în acțiune în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia

MApN/ Florin Ruță
Complexul antiaerian Oerlikon a fost înlocuit, după trei ani și jumătate, cu sistemul antiaerian Gepard în activitățile Grupului de Luptă NATO din Polonia, din care face parte și România.
”După 3 ani şi jumătate de prezenţă în cadrul misiunii, complexul antiaerian Oerlikon a fost înlocuit cu sistemul antiaerian Gepard, care, pentru o perioadă de şase luni, va face parte din Grupul de Luptă NATO condus de către SUA, cu misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată, în sistem rotaţional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia”, au informat luni Forțele Terestre Române.
Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a ţintelor terestre, se spune în prezentarea Forțelor Terestre Române.
Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.
În pofida greutăţii relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.
De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecţie nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.
În a 8 a rotație a misiunii din Polonia, România participă cu 102 militari din  Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, care îi înlocuiesc pe militarii Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Craiova.
”Odată cu preluarea misiunii, Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” dislocă pentru prima dată în afara teritoriului național sistemul antiaerian Gepard din dotare, misiunile din rotațiile precedente fiind îndeplinite, pentru trei ani și jumătate, cu complexul antiaerian Oerlikon, care va fi readus în țară de detașamentul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Craiova, aflat la final de misiune în Polonia”, a informat luni și MApN.