ApărareȘtiri

Sistem antinavă NSM, instalat la bordul navei USS Oakland (LCS 24) a Forțelor Navale ale SUA

Naval Strike Missile - NSM (Raytheon/Kongsberg)

Forțele Navale ale SUA au anunțat recent că au finalizat instalarea modulului de lansare a rachetelor antinavă NSM la bordul navei de luptă de tip Littoral Combat Ship USS Oakland (LCS 24).

Naval Strike Missile este o armă de mare precizie, cu rază lungă de acțiune, care poate găsi și distruge nave inamice la distanțe de peste 100 de mile marine. NSM este produsă în parteneriat de Raytheon Missiles and Defense împreună cu compania norvegiană de apărare Kongsberg Defense and Aerospace.

“Adăugarea NSM pe navele LCS le face mai letale și adaugă capabilități de depășire a orizontului”, a declarat comandorul Derek Jaskowiak, comandantul echipajului Oakland Blue Crew. “Prezența NSM acționează ca un factor de descurajare și oferă o capacitate ofensivă suplimentară pentru navele LCS dislocate, fiind un mare avantaj pentru flotă.”

Forțele Navale Române urmează să utilizeze aceleiași tip rachete NSM pentru sistemul de coastă și există posibilitatea instalării acestui tip de armament și la bordul navelor țării noastre.

De notat că în Malaezia, Marina Regală a selectat NSM, preferând racheta norvegiană pentru dotarea a șase noi corvete din clasa Gowind, similare cu cele propuse României de constructorul Naval Group care a câștigat licitația efectuată de MApN. Racheta NSM este montată direct pe punte și deja integrată cu sistemul de conducere a luptei SETIS furnizat de producătorul francez. Naval Group a livrat corvete echipate cu rachetele NSM și Norvegiei, pentru clasa Skjold, integrarile precedente insemnand ca nu va fi nevoie de costuri suplimentare pentru echiparea corvetelor cu NSM în cazul României.

31 de nave de tip LCS, varianta Independence, precum și pe 20 de fregate din clasa Constellation, ale Marinei SUA urmează să fie echipate cu rachete NSM.

În plus, Corpul Infanteriei Marine al SUA achiziționează și rachete NSM pentru 250 de lansatoare mobile, ca parte a programului său de Apărare Antinavă cu Baza la Sol. Polonia și România au optat și ele pentru sisteme de apărare de coastă bazate pe racheta NSM.

Rachetele NSM sunt concepute să poată evita sistemele de radar și de apărare inamice prin caracteristicile ei constructive și prin efectuarea de manevre evazive, precum și prin capacitatea de a zbura la nivelul mării. NSM utilizează un dispozitiv pasiv de urmărire a țintelor, permițând o focalizare precisă și transportă un focos cu fitil programabil. Sistemul NSM poate fi, de asemenea, utilizat în timpul operațiunilor terestre sau amfibii datorită capacității sale de a urca și coborî în funcție de teren.

Adăugarea NSM consolidează capacitățile LCS de a se angaja în luptă cu alte nave depășind capacitățile misiunii inițiale.

Nava de luptă (Littoral Combat Ship), este o platformă rapidă, agilă și axată pe misiuni, concepută pentru a opera în medii apropiate de țărm, câștigând împotriva amenințărilor de coastă din secolul XXI. LCS este capabilă să sprijine prezența înaintată, securitatea maritimă, controlul mării și descurajarea adversarilor.