EnergieȘtiri

Singura mină de grafit din România se va redeschide, grafitul este materie primă critică pentru UE

Foto: Salrom/ RFE

Singura mină de grafit din România se va redeschide, având în vedere că revizuirea politicii îndustriale a UE făcută de Comisia Europeană a indicat grafitul printre cele 137 de materii prime critice de care Uniunea este dependentă în raport cu mobilitatea și decarbonizarea.

Perimetrele miniere cu rezervă omologată de la Catalinu si Ungurelașu, Baia de Fier -județul Gorj se aflau pe o listă de închideri defintive aprobată în 2006-2007, în prezent Ministerul Economiei propunând scoaterea lor din această categorie.  Mina Cătălinu și cariera Ungurelașu se află în administrarea Salrom.

Mai mult, se consideră că grafitul poate deveni un mineral strategic pentru România, datorită asocierii cu tehnologia înaltă, fiind materie primă pentru grafen, care este folosit noua industrie energetica, industria aerospatiala, circuite integrate, panouri solare.

De asemenea, România va avea nevoie de valorificarea mai multor materii prime critice pentru fabricarea printre altele a bateriilor si motoarelor electrice.

Redeschiderea perimetrelor minere de la Catalinu si Ungurelașu va însemna și economii de peste 14 milioane de lei, sumă care s-ar fi folosit pentru lucrarile de inchidere si monitorizare anuala post-inchidere.