ApărareȘtiri

Singapore și-a extins gama de misiuni ale forțelor aeriene cu ajutorul elicopterelor H225M

H225 Super Puma (Airbus)

Forțele Aeriene din Republica Singapore (RSAF) și-au extins gama de operațiuni care implică elicoptere, cu ajutorul celor patru elicoptere medii-grele H225M achiziționate de la Airbus, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Umbrela Strategică.

Ministerul Apărării din Singapore (MINDEF) a achiziționat acest tip de aparate de zbor în baza unui contract semnat cu Airbus Helicopters în 2016 pentru a înlocui flota învechită de aeronave AS332M Super Puma, care sunt în serviciu din 1983.

Primul aparat H225M a fost livrat în martie 2021, iar aviația singaporeză a achiziționat alte trei elicoptere.

„Comparativ cu elicopterele Super Puma, H225M are o rază de acțiune mai lungă, o rezistență mai bună la zbor și o capacitate de încărcătură utilă îmbunătățită. Sistemele de navigație, comunicație și pilotul automat sunt, de asemenea, mai avansate în comparație cu modelul anterior”, a spus căpitanul Aruno Segaran, pilot H225M din Escadrila 125 a RSAF, la evenimentul din 11 februarie.

Forțele Aeriene din Singapore și-a echipat elicopterele H225M cu două sisteme de troliu electric, ceea ce reprezintă o îmbunătățire a capacității de ridicare în comparație cu aeronavele Super Puma, care dispun de un singur troliu hidraulic. Piloții care zboară cu H225M sunt, de asemenea, echipați cu un sistem head-up display (HUD) montat pe cască, care a fost proiectat de o echipă de la Agenția de Știință și Tehnologie a Apărării (DSTA) a țării.

În ceea ce privește capacitatea de armament, platforma H225M poate fi echipată cu suport armament de 12,7 mm și 20 mm sau suport armament de 68 mm.
De când au fost livrate elicopterele, cel puțin unul dintre H225M-urile RSAF a fost detașat pentru un exercițiu de combatere a terorismului în februarie 2022, care a necesitat ca aeronava să lucreze cu Echipa de Intervenție – Operațiuni Speciale din cadrul Forțelor Armate din Singapore. Cu toate acestea, acest tip de aeronavă nu a fost încă operaționalizat pe deplin de către RSAF.

Cea mai nouă versiune a familiei de elicoptere Super Puma, Airbus H225 este un elicopter utilitar bimotor cu rază lungă de acțiune, care este folosit de forțe militare și clienți civili din întreaga lume. H225 a acumulat peste 5,8 milioane de ore de zbor în timpul operațiunilor din întreaga lume, în cele mai dure condiții, inclusiv condiții severe de gheață și medii maritime extrem de provocatoare, abordând o gamă largă de misiuni precum transportul aerian comercial, SAR, aplicarea legii, stingerea incendiilor, evacuare medicală (medevac), umanitar, ajutor în caz de dezastre și lucrări aeriene. Ca element de referință în domeniul său, pilotul automat al elicopterului H225 oferă precizie, stabilitate, protecție a anvelopei de zbor și asistență pentru pilot – inclusiv moduri superioare dedicate de căutare și salvare (SAR). H225 și versiunea sa militară – H225M – au fost selectate și operate de 20 de țări pentru misiuni SAR în întreaga lume.

H225, în România

În 2018, Airbus Helicopters Romania, subsidiara locală a grupului european,  a obținut un contract pentru modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii pentru Ministerul de Interne de la Kiev.

În ceea ce privește programul de reînnoire a flotei de elicoptere militare a României, Airbus propune un alt elicopter din familia Super Puma: H215. Grupul european și-a exprimat dorința să producă la Ghimbav, împreună cu partenerul român IAR, varianta militarizată a acestui tip de elicopter (H215M), atât pentru Forțele Armate Române, cât și pentru clienți internaționali.