ApărareȘtiri

Sfârșitul embargoului ONU asupra comerțului cu arme impus Iranului, în pofida opoziției SUA

Conform acordului nuclear din 2015 și a rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, toate restricțiile impuse Iranului de ani de zile asupra vânzărilor și achizițiilor de arme au fost eliminate, relatează postul RFI.

Drept urmare, Iranul poate procura sau vinde arme și echipamente militare, se afirmă într-un comunicat a Ministerului de Externe de la Teheran.

Cu toate acestea, în practică, economia iraniană rămâne afectată profund de sancțiunile americane, iar alte națiuni ar putea evita tranzacțiile cu armament cu Iranul, de teama represaliilor financiare americane. Administrația Trump a avertizat că vânzările de arme către Iran sau importurile din Iran vor fi sancționate.

Principalii aliați ai Iranului, Rusia și China, și-au exprimat deja interesul pentru piața iraniană. Rusia a declarat că este gata să vândă Teheranului sisteme antirachetă S-400 și avioane de luptă moderne.

Beijingul, care dorește să încheie un acord de cooperare strategică pe 25 de ani cu regimul de la Teheran, nu și-a ascuns intenția de a vinde armele Iranului.

Regimul de la Teheran poate vinde, de asemenea, arme, rachete și drone aliaților săi din regiune, inclusiv Siriei și Irakului.

Pentru Teheran, sfârșitul embargoului asupra armelor este cu atât mai important cu cât Statele Unite au încercat fără succes să convingă comunitatea internațională să prelungească restricțiile, dar Rusia, China și țările europene nu au fost de acord cu Washingtonul în această privință.