IntelligenceȘtiri

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) avertizează în legătură cu răspândirea știrilor false despre COVID-19

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU), principala agenție de informații și contraspionaj a țării, a avertizat că observat o serie de știri false despre pandemia de coronavirus, răspândite pe rețelele de socializare, și a recomandat cetățenilor să nu dea crezare informațiilor neverificate, relatează agenția de știri UNIAN.

“Un exemplu recent este reprezentat de zvonurile privind pulverizarea peste noapte de substanțe chimice dezinfectante din elicopter asupra capitalei, Kiev”, afirmă serviciul de presă al SBU pe Twitter, completând că știrile false îi îndemnau pe cetățeni să închidă ferestrele și să rămână în case între orele 23:00 și 05:00.

“Vă sfătuim să vă feriți de orice informație neverificată”, adaugă SBU, precizând că persoanele și entitățile care doresc să destabilizeze situația vor fi vizate de investigatorii ucraineni.

Avertismentul autorităților din Ucraina vine în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a afirmat recent că Rusia a mobilizat un “ecosistem” de hackeri și programe automate pentru a disemina teorii ale conspirației despre coronavirus, relatează publicația The Hill.

Într-un raport, întocmit de o divizie a Departamentului de Stat, care citează aproape 2 milioane de mesaje pe Twitter în mai multe limbi, autoritățile americane afirmă că mii de conturi, afiliate Rusiei, au propagat și amplificat teorii nefondate potrivit cărora SUA și filantropi americani au declanșat pandemia în cadrul unei campanii având la bază motive rasiste și financiare împotriva Chinei.

“Intenția Rusiei este să provoace discordie și să submineze din interior instituțiile și alianțele americane, inclusiv prin campanii de influență maligne, ascunse și coercitive”, a declarat Philip Reeker, asistent interimar al secretarului de Stat pentru afaceri europene și eurasiatice, citat de agenția France-Presse.

Publicația The Washington Post a relatat ulterior că a obținut o copie a raportului, indicând că există semne de îndoială în privința acuzațiilor Departamentului de Stat, întrucât Rusia nu este nicăieri menționată în acest document.