ApărareȘtiri

Serbia va primi, începând din februarie, șase sisteme antiaeriene Pantsir-S1 din Rusia

Primele sisteme antiaeriene Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound, potrivit terminologiei NATO) urmează să fie livrate Serbiei de către Rusia în a doua jumătate a lunii februarie, potrivit unei surse din cadrul industriei militare ruse, scrie agenția de presă Tass. Contractul de achiziție a unei baterii Pantsir-S1, care include șase vehicule, a fost încheiat între cele două țări în octombrie 2019.

Pantsir-S1 este un sistem antiaerian cu rază de acțiune scurtă și medie, care a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1995, la Salonul Aerospațial de la Moscova (MAKS)

Sistemul Pantsir-S1 este echipat cu două tunuri 2A38M, fiecare cu două țevi de 30 mm, capabile să distrugă ținte aflate la 200 până la 4.000 de metri distanță și la o altitudine de până la 3.000 de metri; și 12 rachete sol-aer ghidate 57E6 cu o rază maximă de acțiune de 20 kilometri.

De asemenea, sistemul are radare de detectare și urmărire a țintelor și senzori electro-optici (infraroșu). Pantsir-S1 poate ghida simultan până la patru rachete, informează site-ul de știri din domeniul militar Army Recognition.

Serbia este cel mai important client din Europa al industriei militare ruse. Belgradul a cumpărat elicoptere ruse Mi-17 și Mi-35 și a primit șase avioane multirol MiG-29, dar și vehicule blindate de recunoaștere BRDM-2MS.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a indicat anul trecut că țara sa ar fi interesată să achiziționeze și un sistem de apărare antiaerian și antirachetă S-400 Triumph (SA-21 Growler, potrivit terminologiei NATO).