ApărareȘtiri

Senatul SUA aprobă o măsură în sprijinul Ucrainei care în trecut a ajutat și URSS în lupta împotriva naziștilor

Senatul Congresului SUA a aprobat, în unanimitate, un proiect de lege privind furnizarea de armament Ucrainei prin Lend-Lease, măsură care are drept scop să ajute Kievul să reziste invaziei Rusiei. Programul a mai fost folosit de Washington în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a sprijini aliații, inclusiv URSS, în lupta împotriva Germaniei naziste.

Moscova a reacționat prompt, susținând că furnizarea de arme Kievului nu contribuie la soluționarea pe cale pașnică a situației din Ucraina. Occidentul însă a indicat că fără armamentul furnizat Kievului, forțele ruse ar fi reușit să ocupe o mare parte din Ucraina și Moscova ar fi dictat termenii păcii.

Preambulul proiectului de lege prevede că se urmărește “împuternicirea președintelui Statelor Unite să încheie acorduri cu guvernul Ucrainei privind furnizarea temporară de echipamente și bunuri militare pentru a proteja populația civilă din Ucraina de invazia rusă și pentru alte scopuri”, relatează portalul Politico.

Documentul precizează că aceste competențe expiră în cazul “încetării conflictului și reducerii de către Federația Rusă a numărului de trupe ale acesteia la granița de est cu Ucraina la un nivel comparabil cel dinainte de data de 1 martie 2021”.

Proiectul permite oferirea de facto a echipamentelor militare americane urmând ca țările beneficiare să le ramburseze la o dată ulterioară.

După ce a trecut de Senat, proiectul trebuie să primească și aprobarea Camerei Reprezentanților și a președintelui Joe Biden.

Programul Lend-Lease, creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost perceput ca având un rol major în victoria aliaților împotriva Germaniei hitleriste, deoarece a permis SUA să-și aprovizioneze rapid aliații, inclusiv URSS, evitând obstacolele procedurale laborioase.

Rusia a acuzat Occidentul că prelungește conflictul prin furnizarea de arme Ucrainei, care permit Kievului să reziste invaziei ruse.

“În loc să promovăm o reglementare pașnică, acum este deja, nu un proces de negociere, așa cum era înainte de 24 februarie 2022, acum deja promovează transferul conflictului din faza fierbinte în curentul principal al normalizării”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de TASS.

“În schimb, aruncă doar arme în cuptor”, a completat Zakharova.

Congresul SUA a aprobat recent acordarea de asistență militară și umanitară de aproape 14 miliarde de dolari pentru Ucraina. Marți, Departamentul de Stat a anunțat o finanțare suplimentară de 100 de milioane de dolari pentru rachete antitanc Javelin și alte materiale, ceea ce a adus valoarea asistenței totale de securitate pentru Kiev la 1,7 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Prin programul Lend-Lease, Statele Unite au furnizat aliaților provizii, echipamente militare și alte bunuri în valoare de 50,1 miliarde de dolari (echivalentul a 690 de miliarde de dolari în 2020). Din total, Marea Britanie a primit ajutor în valoare 31,4 miliarde de dolari, iar Uniunea Sovietică a fost al doilea cel mai mare beneficiar al programului, cu 11,3 miliarde de dolari.

Conform unei liste întocmite de un fost oficial american, URSS a primit de la Statele Unite o mare varietate de echipamente militare, vehicule, produse industriale și alimente, inclusiv kerosen pentru aviație, vagoane, tancuri, avioane și alte tipuri de armament etc.