ApărareȘtiri

Senator rus: Statele Unite încearcă să-și mascheze comportamentul agresiv în Marea Neagră cu declarații rusofobe

USS Ross (US Navy)

Senatorul rus Leonid Slutski susține că afirmațiile recente ale comandantului Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa sunt o încercare de a ascunde planurile NATO de escaladare a situației din Marea Neagră, relatează agenția de știri TASS.

Declarațiile politicianului rus sunt o reacție la afirmațiile amiralului Robert P. Burke, comandantul Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa, care a declarat recent că manevrele agresive ale Rusiei în proximitatea forțelor NATO în Marea Neagră par să aibă scopul de a provoca un răspuns din partea alianței.

Amiralul Burke a afirmat că acțiunile Rusiei reprezintă o încercare a Moscovei de a determina țările pontice să accepte ideea că nicio altă națiune nu are dreptul să fie prezentă în Marea Neagră.

Slutski, care este președintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Duma de Stat, a afirmat, într-o postare pe rețeaua de socializare Telegram, că declarațiile amiralului american sunt “o încercare de a folosi isteria rusofobă pentru a camufla adevăratele planuri ale țărilor NATO de escaladare a situației din bazinul Mării Negre”.

Potrivit acestuia, “acestea nu sunt doar amenințări belicoase, ci sunt declarații extrem de distructive și periculoase”.

Rusia consideră expansiunea NATO spre est, în fosta sfera de influență sovietică, drept un risc major la adresa securității sale. Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de prezența militară în apele Mării Negre a navelor țărilor din afara regiunii pontice.

Pe de altă parte, țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.