ApărareȘtiri

Șeful Pentagonului se va întâlni cu Iohannis și Ciucă pentru discuții despre securitate martitimă în regiunea pontică

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, cu ocazia vizitei sale în România, care se va desfășura săptămâna viitoare, a anunțat Pentagonul.

Totodată, Austin va efectua o vizită la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, unde sunt dislocate trupe americane (în acest moment sunt prezente elemente din Batalionul 1 – Regimentul 16 „Iron Rangers” și  Batalionul 3 Elicoptere de Asalt – Regimentul 1 Aviație).

Vizita oficialului american are rolul de a reafirma angajamentul SUA față de parteneriatul strategic bilateral cu România și pentru a sublinia rolul important al României în NATO în ceea ce privește împărtășirea responsabilităților.

Totodată, șeful Pentagonului sosește în România pentru discuții pe teme de securitate maritimă și cooperare în regiunea Mării Negre.

„Departamentul Apărării sprijină cu fermitate aliații și partenerii europeni în fața acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în regiunea esențială a Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

Așa cum am relatat anterior, vizita șefului Pentagonului vine în contextul în care președintele SUA, Joe Biden, a ordonat Departamentului Apărării de la Washington să reevalueze poziționarea globală a prezenței militare americane în lume.

Lloyd Austin a afirmat la începutul acestui an, în cursul audierilor în Congres, că revizuirea poziției militare a SUA în regiunea Mării Negre va fi o prioritate a mandatului său, argumentând că această zonă joacă un rol esențial în cadrul eforturilor de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei.