ApărareȘtiri

Șeful Pentagonului: România reprezintă un exemplu important în cadrul NATO privind modernizarea forțelor armate

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin in Romania (Sursa: Twitter)

România reprezintă un exemplu important în cadrul NATO privind modernizarea forțelor armate, înlocuind echipamente învechite și axându-se pe interoperabilitate în cadrul alianței, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, cu ocazia unei conferințe de presă alături de ministrul demis al Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă.

Șeful Pentagonului a afirmat că România mai reprezintă un exemplu important în cadrul NATO și privind împărțirea responsabilităților și contribuția la misiunile NATO în Europa și din alte zone.

De asemenea, Lloyd J. Austin III a menționat că țara noastră joaca un rol cheie în regiune, găzduind 1.000 de militari americani care au rolul de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei în zona pontică.

Oficialul american a mai salutat eforturile României în sensul consolidării instituțiilor în domeniul apărării, securizarea infrastructurii militare, în paralel cu întărirea apărării cibernetice și aprofundarea cooperării cu alte țări NATO in domeniul informațional.

Austin a subliniat și rolul de conducere al României în asigurarea infrastructurii sale esențiale, în mod special menționând Legea 5G.

Șeful Pentagonului urmează să se întâlnească și cu președintele României, Klaus Iohannis, iar apoi va merge la baza aeriană Mihail Kogălniceanu pentru a se întâlni cu militarii americani dislocați în țara noastră.

Cu ocazia vizitei secretarului american al Apărării în regiunea pontică, SUA au executat o demonstrație de forță cu două bombardiere strategice B-1B Lancer executând o misiune deasupra Mării Negre alături de avioane de luptă din România. În cursul misiunii, aeronavele americane au fost la un moment dat interceptate de două avioane de vânătoare rusești Suhoi Su-30.