ApărareȘtiri

Șeful Pentagonului în vizită la Kiev pentru a confirma sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Secretarul Apărării, Lloyd Austin (Chad McNeeley/Office of the Secretary of Defense Public Affairs)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin III, a sosit marți la Kiev, în cadrul unei vizite de lucru al cărei scop este acela de a confirma sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și pentru a exprima angajamentului Washingtonului față de procesul de consolidare a capacității Ucrainei de descurajare a agresiunii ruse.

“Am aterizat la Kiev. Sunt aici pentru a ne reafirma sprijinul neclintit pentru suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și aspirațiile euro-atlantice – și pentru a ne exprima angajamentul de a consolida capacitatea Ucrainei de descurajare a agresiunii ruse”, afirmă Austin într-o postare pe Twitter.

Anterior, Austin a vizitat Georgia, unde a semnat un nou pact bilateral de securitate, care include un acord multianual privind instruirea forțelor militare georgiene, și a vizitat trupele americane prezente în țara din Caucaz.

După încheierea vizitei la Kiev, următoarea oprire a șefului Pentagonului va fi la București, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă. Ulterior, oficialul va vizita trupele americane spaționate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța.

Cu ocazia vizitei în România, șeful Pentagonului va exprima aprecierea SUA pentru țara noastră, considerată “un aliat model” al Washingtonului.

“România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO, așa că avem ocazia să recunoaștem acest lucru și să apreciem acest lucru”, se mai arată într-un comunicat publicat pe site-ul Pentagonului.