ApărareȘtiri

Șeful diplomației UE cere continuarea livrărilor de arme către Ucraina

Sisteme antiaeriene poloneze PPZR GROM

Uniunea Europeană va continua să furnizeze arme Ucrainei, a indicat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care a explicat că, în lipsa armamentului cu care să se apere, Ucraina riscă să devină o țară distrusă, dezmembrată teritorial și neutralizată, cu milioane de oameni în exil și milioane de oameni morți.

Uniunea Europeană dorește ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil, dar și modul în care se întâmplă acest lucru este important, informează agențiile Reuters și TASS.

„Vrem să se încheie cât mai curând posibil, dar nu cu orice preț”, a afirmat Josep Borrell în Parlamentului European.

„Au existat opinii că cea mai bună modalitate de a pune capăt conflictului cât mai curând posibil ar fi întreruperea livrărilor de arme către Ucraina, dar când luptele se vor termina, care va fi rezultatul?”, a afirmat Borrell

Șeful diplomației UE a subliniat că „dacă vom avea o țară distrusă care a fost dezmembrată teritorial și neutralizată, cu milioane de oameni în exil și milioane de oameni morți, atunci nu, nu vrem ca acest război să se termine așa”.

„De aceea trebuie să continuăm să înarmam Ucraina… Mai multe arme, asta se așteaptă ucrainenii de la noi”.

Borrell a menționat că importurile Europei de petrol și gaze rusești au oferit Moscovei mult mai mulți bani decât ajutorul financiar pe care UE l-a oferit Ucrainei.

“Am dat Ucrainei 1 miliard de euro. Unii vor spune că este mult, dar noi plătim Rusiei aceeași sumă în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează. Am plătit deja 35 de miliarde de euro de la începutul ostilităților”, a explicat Borrell.