ApărareȘtiri

Secretarul general-adjunct al NATO Mircea Geoană participă la reuniunea Comitetului Militar al Alianței

FOTO: NATO

Secretarul general-adjunct al NATO Mircea Geiană va deschide, miercuri, prima sesiune a reuniunii Comitetului Militar al NATO, care se desfășoară la Bruxelles, în perioada 18-19 ianuarie.

Geoană deschide prima sesiune a întrunirii  împreună cu amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, în prezența generalului Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat în Europa (SACEUR) și a generalului Philippe Lavigne, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT).

Agenda întâlnirii Comitetului Militar al NATO  va include o discuție referitoare la războiul din Ucraina și sprijinul acordat Kievului, precum și o analiză a contextului de securitate din Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva misiunii KFOR, pe care NATO o desfășoară în regiune.

De asemenea, cei 32 de șefi militari ai Apărării din statele NATO vor avea oportunitatea de a discuta cu privire la implementarea de către NATO a Conceptului pentru descurajarea și apărarea zonei euro-atlantice, precum și despre capabilitățile NATO și capacitatea militară de a apăra Alianța împotriva tuturor provocărilor, curente și viitoare.

Accentul se va pune pe operațiunile în domenii multiple, transformarea digitală și consolidarea interoperabilității aliaților.

Secretarul general-adjunct Geoană va  prezenta cele mai recente obiective politice și va discuta alături de liderii militari ai NATO despre provocările de securitate cu care se confruntă Alianța în actualul context global.

România va fi reprezentată de către generalul Daniel Petrescu la prima sesiune din acest an a comitetului.

Comitetul Militar NATO, cea mai înaltă autoritate militară în cadrul organizației, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei.