ApărareȘtiri

Sea Shield: Exercițiu româno-polon de respingere a unei forțe inamice cu ajutorul rachetelor de coastă P-21/22 și NSM

Sistem 4K51 RUBEZH cu rachete P21/P22 al Forțelor Navale Române (MApN)

Trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române, echipate cu rachete P-21/22 (P-15 TERMIT, modernizat) și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze, cu un sistem mobil de rachete sol-navă NSM „Kongsberg”, acționează conjugat, pentru respingerea forțelor inamice din proximitatea litoralului, în cadrul exercițiului multinațional SeaShield21, organizat de România.

Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la Exercițiul „Sea Shield 21” cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”. Astfel, militarii români au ocazia să se familiarizeze cu acest sistem antinavă, care este similar cu pe care și România dorește să-l achiziționeze.

Sistem Kongsberg al Armatei Poloneze (MApN)
Sistem Kongsberg al Armatei Poloneze (MApN)

Guvernul român a aprobat deja achiziționarea de sisteme mobile antinavă de coastă în cadrul programului „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Forțele române și poloneze au ocupat poziții de lansare, în raionul terestru de pe litoral Sinoe – Vadu – Midia, unde au executat activități de recunoaștere, de verificare a stării căilor de comunicații și a terenului, precum și antrenamente de comunicații și de identificare ținte, de ambarcare-debarcare rachetă de exercițiu și de lansare rachete cu start fictiv asupra navelor de suprafață cu rachete de tip P21 și P22, care pot lovi ținte aflate la distanțe de 40 de mile marine de țărm, și cu rachete de tip Naval Strike Missile, cu bătaie maximă de până la 100 de mile marine, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

Forțele de apărare de coastă din Polonia utilizează baterii cu rachete NSM încă din 2013.

În prezent, Forțele Navale Române sunt dotate cu baterii de coastă care au proiectile antinavă sovietice de tipul P-21/22 (P-15 TERMIT, modernizat), o rachetă proiectată în anii ’50 și modernizată în anii ’70, relatează postul Digi24.

Sursa: MApN