ApărareȘtiri

Sea Breeze 20: Operațiunile din Marea Neagră asigură stabilitatea regiunii- generalul Harrigian

Fregata "Regina Maria" a Marinei Romane (US Navy)

Exercițiul comun alături de aliații și partenerii de la Marea Neagră ajută forțele americane să se pregătească mai bine pentru a face față adversarilor într-o regiune tensionată și subliniază că Statele Unite sunt dedicate paradigmei apărării colective, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE), potrivit publicației Military Times.

“Efectuarea operațiunilor în Marea Neagră asigură stabilitatea întregii regiuni”, a declarat generalul Jeff Harrigian pe 22 iulie.

“Prezența noastră combinată consolidează relațiile cu aliații și partenerii noștri, iar în același timp ce trimite oricărui adversar mesajul că suntem dedicați apărării colective și pregătiți să răspundem într-un mediu de securitate complex”, a completat comandantul USAFE.

Afirmațiile lui Harrigian se referă în mod particular la exercițiul anual Sea Breeze, organizat de SUA și Ucraina. Peste 2.000 de militari, 26 de nave și 19 aeronave din opt țări – inclusiv din România – participă la ediția din acest an a exercițiului, care se desfășoară între 20 și 26 iulie.

Scopul exercițiului este acela a trimite un mesaj Rusiei, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea, a hărțuit navele ucrainene și susține insurgenții proruși din estul Ucrainei. Regiunea pontică are o importanță esențială pentru Rusia, fiind poarta de intrare a Moscovei în Marea Mediterană.

Cu puțin timp înainte de startul exercițiului Sea Breeze 20, în Rusia s-a desfășurat un amplu exercițiu intempestiv de verificare a nivelului de pregătire de război, la care au participat aproximativ 150.000 de militari, 400 de aeronave și 100 de nave, relatează The Jerusalem Post.

De asemenea, exercițiul surpriză din Rusia a fost lansat pe fondul confruntărilor între Azerbaidjan și Armenia, care au început la mijlocul lunii iulie, însă oficialii de la Moscova susțin că manevrele nu au vreo legătură cu evenimente internaționale.

Totuși, având în vedere amploarea uriașă a exercițiului, se crede că a vrut să fie și un mesaj pentru vecinii săi, o demonstrație de forță a Moscovei.