InfrastructurăȘtiri

Școala Superioară de Aviație Civilă vrea să achiziționeze un simulator de zbor pentru Boeing 737–800W

Simulator aviatic (sursa foto: Școala Superioara de Aviație Civila)

Școala Superioară de Aviație Civilă (SSAvC) organizează o licitație pentru achiziționarea unui nou simulator de zbor complet de nivel D pentru aeronave de pasageri de tip Boeing 737–800W, instituția publică fiind dispusă să plătească până 43,8 milioane de lei (fără TVA) pentru acest echipament de mare complexitate, potrivit unui anunț publicat pe SEAP.

În caietul de sarcini se precizează că dispozitivul recreează în mod artificial zborul cu un avion de pasageri tip Boeing 737-800W și mediul în care aceasta zboară, simulând modul în care zboară acest model de aeronavă, comenzile de zbor și efectele lor asupra celorlalte sisteme ale avionului și modul în care reacționează aeronava la factorii externi cum ar fi: densitatea aerului, turbulențele, forfecarea vântului, nori, precipitații etc.

Simulatorul complet de zbor pentru Boeing 737–800W, motor CFM56-7B36, număr coadă YS371-FFS Nivel D, va avea rolul de a ajuta la pregătirea piloților din cadrul programelor de antrenament pentru certificarea de tip și, de asemenea, pentru testarea și verificarea piloților și pentru acumularea de experiență.

Licitația pentru furnizarea, amplasarea, montarea, instalarea, punerea în funcțiune, configurarea și testarea simulatorului este una deschisă, iar companiile interesate au timp până pe 11 octombrie să trimită oferte sau cereri de participare.

Instituția va decide câștigătorul în funcție de o serie de criterii de atribuire, cum ar fi prețul ofertei (cu o pondere de 50% din punctaj); termenul de garanție (pondere de 15%); asistență tehnică simulator (15%); upgrade bază de date (10%); timpul de disponibilitate maxim (10%).

SSAvC precizează în caietul de sarcini că produsul va trebui să respecte o serie de caracteristici tehnice minime, cum ar fi autenticitatea carlingii, sisteme de evacuare ușor accesibile, sistem de siguranță care să permită să deconectarea în siguranță a simulatorului în cazul unei defecțiuni, un generator pentru simularea fumului la bord etc.

Totodată, compania câștigătoare va asigura serviciu de actualizare a bazelor de date vizuale existente, care vor include acces la cel puține 200 aeroporturi reale, în condiții de înaltă definiție, cu piste mai lungi de 1800 metri.

Durata contractului este de 18 luni, iar ofertanții trebuie să îndeplinească mai multe cerințe minime de calificare, inclusiv ca în ultimii trei ani să fii livrat cel putin un simulator de zbor FFS level D pentru avioane cu o greutate maximă la decolare mai mare de 40 de tone, iar valoare contractului să fie de minim 40 milioane de lei, fara TVA.

Școala Superioară de Aviație Civilă oferă cursuri și programe de pregătire, instruire și perfecționare pentru piloții particulari, dar și pentru piloții de linie.