EnergieȘtiri

Schismă la OPEC+: Disensiuni între Rusia și Arabia Saudită pe tema reacției la efectele epidemiei de coronavirus

Pe măsură ce impactul economic al epidemiei de coronavirus devine tot mai vizibil asupra pieței internaționale a petrolului, dezbaterile intense între state producătoare de petrol pe tema măsurilor de luat în cazul acestei crize au relevat o schismă între Rusia și Arabia Saudită, cele mai influente țări din grupul numit OPEC+.

  • Grupul OPEC+ reunește țările membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan.
  • Arabia Saudită dorește reducerea producției OPEC+ cu 600.000 de barili pe zi (bpd), însă Rusia se opune.

În timp ce Rusia îndeamnă la amânarea luării de măsuri de reducere a producției de petrol, Arabia Saudită a semnalat că este de părere că situația este una urgentă, informează site-ul energyfuse.org.

Săptămâna trecută, Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Petrolului, a subliniat că este urgentă nevoie de măsuri, afirmând că situația este similară cu cea a unei case în flăcări.

În acest context, la începutul lunii, Arabia Saudită a propus scăderea producției OPEC+ cu 600.000 de barili pe zi (bpd), însă Rusia și-a manifestat opoziția, susținând că este prea devreme pentru a evalua impactul virusului asupra pieței petrolului.

Alexander Dyukov, directorul general al Gazprom Neft, a declarat miercuri că grupul OPEC+ ar trebui să reacționeze la epidemia de coronavirus, dar să decidă mai târziu în privința cotelor de producție.

“Desigur, va fi probabil necesar să reacționăm, dar cred că ar fi mai potrivit să răspundem situației puțin mai târziu, deoarece în acest moment există multă incertitudine și o mulțime de informații contradictorii”, a afirmat Dyukov, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24, informează Hellenic Shipping News Worldwide.

“În orice caz, nu a trecut atât de mult timp… se întâmplă ceva în fiecare lună pe piața petrolului și dacă OPEC+ reacționează la schimbări în fiecare lună, acest lucru va duce doar la destabilizarea situației. Prin urmare, este mai bine să observăm și probabil să decidem puțin mai târziu asupra cotelor”, a declarat oficialul rus.

Alexander Dyukov, Gazprom (Twitter)

Analiștii consideră că reducerea cotelor de producție este mai importantă pentru Arabia Saudită decât pentru Rusia. Riadul speră că diminuarea cotelor de producție ar cauza redresarea preţului petrolului, în contextul în care piața este în acest moment suprasaturată cu petrol, iar cererea este în declin din cauza reducerii activității industriale în China ca urmare a epidemiei.

“Arabia Saudită are mai multă nevoie de reduceri de producție decât Rusia”, a afirmat Ryan Fitzmaurice, un analist de la Rabobank, citat de Bloomberg.

Grupul OPEC + se va întâlni, pe 5-6 martie, la Viena, pentru a discuta despre situația pieței, cât și cu privire la viitorul alianței între OPEC și alți producători de petrol. Rusia nu a anunțat încă poziția sa oficială în ceea ce privește continuarea alianței.