ApărareȘtiri

Schimb de focuri în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei, la doar câteva ore după reapariția publică a lui Kim Jong-Un

Kim Jong-Un (KCNA/Kyodo)

Coreea de Nord a tras câteva focuri de armă în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei, la doar câteva ore după apariție publică a liderului de la Phenian, Kim Jong-Un, după trei săptămâni de absență, perioada în care au circulat zvonuri că acesta ar fi în stare gravă sau chiar ar fi murit în urma unei operații cardiace eșuate, informează Business Insider.

Statul Major Întrunit de la Seul a transmis că duminică dimineață, în jurul orei locale 7:41, dinspre partea nord-coreeană a frontierei au fost trase mai multe focuri de armă spre un post de pază din Coreea de Sud. În replică, forțele sud-coreene au tras câteva focuri de armă.

Incidentul s-a produs în Zona Demilitarizată dintre cele două țări, în apropierea orașului Cheorwon din Coreea de Sud.

Oficialii sud-coreeni nu cred că focurile de armă au reprezentant o provocare oficială.

Kim Jong Un a participat vineri la inaugurarea unei fabrici de îngrășăminte în Coreea de Nord, a anunțat agenția oficială de știri de la Phenian (KCNA), aceasta fiind prima apariție publică a liderului nord-coreean după trei săptămâni, perioada în care au circulat zvonuri că acesta ar fi în stare gravă sau chiar ar fi murit în urma unei operații cardiace eșuate, relatează postul BFMTV.

Liderul nord-coreean a participat vineri la inaugurarea unei fabrici de îngrășăminte la Sunchon, la nord de Phenian, a relatat KCNA.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu Kim Jong-Un vizitând fabrica, zâmbind larg și fumând o țigară.

Nu este clar care a fost cauza absenței lui Kim Jong-Un din ultimele trei săptămâni, însă, potrivit ministrului pentru Unificare de la Seul, liderul nord-coreean s-ar fi retras într-un loc izolat de teamă să nu fie infectat cu coronavirus.

Speculațiile cu privire la starea de sănătate a liderului de la Phenian au luat amploare după ce acesta a lipsit de la ceremoniile de comemorare a bunicului său, Kim Il-sung (1912-1994), fondatorul regimului nord-coreean, organizate pe 15 aprilie.

Ultima apariție publică a lui Kim Jong Un data din 11 aprilie, când a prezidat o ședință a biroului politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, ocazie cu care a cerut implementarea de “măsuri naționale stricte” împotriva coronavirusului.

Autoritățile din Coreea de Nord susțin că în această țară nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus, afirmație contestată de numeroși experți și oficiali din serviciile de spionaj americane.

Aceasta nu este prima dată când Kim Jong Un dispare pentru o perioada din viața publică. În septembrie-octombrie 2014, liderul de la Phenian a dispărut timp de patruzeci de zile, iar ulterior a reapărut mergând cu ajutorul unui baston. Serviciile de informații din Coreea de Sud au susținut că a fost supus unei operații la gleznă.

Speculațiile din presă privind starea lui Kim Jong Un au ridicat semne de întrebare privind succesiunea la conducerea Pehianului în cazul în care actualul lider ar fi grav bolnav sau ar muri, în condițiile în care copii săi sunt încă minori.