IntelligenceȘtiri

Rușii care fug de mobilizare în Occident ar putea reprezenta o amenințare pentru UE

Un europarlamentar estonian avertizează că rușii care fug din Rusia s-ar putea dovedi riscantă pentru Uniunea Europeană, întrucât o parte dintre aceștia ar putea acționa ca o ”coloană a cincea” care să submineze societățile occidentale în favoarea regiumului Vladimir Putin.

”Cred cu tărie că acordarea de azil bărbaților care părăsesc Rusia în prezent ar fi prea riscantă pentru UE și, prin urmare, nu ar trebui făcută”, afirmă Urmas Paet (Renew Europe), vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European și fost ministru de externe al Estoniei (2005-2014), potrivit portalului Euractiv.

”În primul rând, nu există niciun motiv să presupunem că bărbații care părăsesc în prezent Rusia ar fi automat împotriva războiului Rusiei împotriva Ucrainei sau a regimului Putin”, susține europarlamentarul, adăugând: ”dacă Rusia dorește cu adevărat să obțină cele mai ample rezultate posibile din mobilizarea sa anunțată, de ce Rusia nu și-a închis granițele? De ce li se permite acestor sute de mii de bărbați să părăsească țara? Logica ar spune că dacă vrei să scoți maximum din mobilizare, închizi granițele și trimiți toți oamenii să lupte în Ucraina”.

Politicianul eston afirmă că este clar că printre cei care părăsesc Rusia, ”există și oameni pe care autoritățile ruse i-au trimis în mod special”, sugerând că, ”în Republica Moldova au avut loc deja demonstrații împotriva guvernului moldovenesc, cu participarea unor personaje care tocmai au sosit din Rusia”.

Urmas Paet a mai explicatb că în cazul unui ipotetic conflict între lumea occidentală și Rusia, ”Europa s-ar putea găsi într-o situație în care există deja sute de mii sau milioane de tineri ruși în statele membre”. Europarlamentarul se întreabă ”care vor fi loialitatea și comportamentul lor dacă ar exista un conflict direct cu țara lor de origine?”

”Momentan, putem doar ghici, dar, în orice caz, riscurile sunt foarte mari în acest sens”, subliniază Urmas Paet, care mai adaugă că, până acum, rușii refugiați în țările europene nu au organizat nicio demonstrație semnificativă împotriva războiului sau de condamnare a regimului de la Moscova.

Politicianul a mai afirmat că Europa nu este singura destinație pe care rușii o pot alege, granițele Rusiei fiind deschise și către China și țările din Asia Centrală.

”În concluzie, având în vedere că războiul Rusiei împotriva valorilor occidentale continuă și se adâncește, nu este posibilă deschiderea granițelor țărilor europene unui număr mare de bărbați ruși, deoarece acest lucru ar provoca riscuri semnificative la adresa securității UE”, afirmă europarlamentarul.