IntelligenceȘtiri

Rusia „vrea să obțină” Odessa, însă este puțin probabil ca Ucraina să predea portul fără o luptă crâncenă – analist

Sursa: South China Morning Post

Rusia este „dornică să obțină” Odessa și alte două orașe ucrainene, a declarat Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR). Pe de altă parte, Melinda Haring, director adjunct al Centrului Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic, a afirmat că este puțin probabil ca Ucraina să predea portul fără o luptă crâncenă.

Potrivit publicației The National Interest, Hodges a declarat că Moscova este „dornică să obțină” trei orașe de pe coasta Mării Negre, inclusiv Odessa. Numele altor două așezări, care, în opinia generalului SUA, sunt, de asemenea, ținte ale Rusiei, nu sunt date în publicația citată.

Potrivit publicației The National Interest, generalul american a afirmat că Rusia este „dornică să obțină” trei orașe ucrainene de pe coasta Mării Negre și Mării Azov, inclusiv Odessa. Numele celorlalte două localități care, în opinia lui Hodges, sunt ținte ale Rusiei, nu sunt precizate.

Însă, potrivit reprezentatei think-tank-ului american Consiliul Atlantic, deși este evident că Moscova ar avea numeroase motive să-și dorească principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, totuși este greu de crezut că Ucraina va renunța la acest oraș fără o luptă crâncenă.

În 2014, în contextul izbucnirii insurgenței în estul Ucrainei, Odessa a fost scena unor confruntări sângeroase între protestatarii pro-ruși și partizanii unității Ucrainei, soldate cu 48 de morți din ambele tabere.

În aceste condiții, numeroși experți și-au exprimat temerea că Moscova ar putea să încerce să extindă conflictul separatist din estul Ucrainei și în sudul acestei țări – până la frontierele cu Republica Moldova și România. Mai ales că președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu din 17 aprilie 2014 că teritoriile provinciilor Harkov, Luhansk, Doneț, Cherson, Mykolaiv și Odessa făceau parte în timpul Rusiei Țariste din ceea ce se numea Novorossiya (în traducere Noua Rusie).

De altfel, în 2019, Hodges avertiza că în cazul în care țările occidentale nu fac nimic în legătură cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, “este foarte posibil ca Odesa să fie următorul oraş ocupat şi, probabil, şi România”.