ApărareȘtiri

Rusia va înlocui sistemele de artilerie reactivă învechite cu versiuni moderne până cel târziu în 2027

Sistem MLRS Tornado-G (Tass)

Rusia intenționează ca până în anul 2027 să înlocuiască sistemele lansatoare multiple de rachete învechite de tip Smerch și Uragan cu versiuni mai mobile și cu caracteristici tehnice îmbunătățite de tip Tornado, a declarat locotenentul-general Mikhail Matveievskii, șeful Trupelor de rachete și Artileriei din cadrul Forțelor Armate ruse.

Seria de lansatoare multiple de rachete Tornado sunt sisteme de artilerie reactivă de înaltă precizie, echipat cu rachete ghidate, care pot lovi ținte inamice cheie la distanțe semnificative, a explicat oficialul într-un interviu pentru publicația Krasnaya Zvezda a Ministerului rus al Apărării, citat de cotidianul The Mosocow Times.

„Până la sfârșitul anului 2027, sistemele lansatoare multiple de rachete Tornado-S, de calibru mare, cu caracteristici îmbunătățite și cu rază de acțiune extinsă, va înlocui aproape complet actualele sisteme Smerch și cele învechite Uragan ”, a afirmat generalul rus.

„Tornado-G, de calibru mediu, cu un sistem automat de conducere a focului, va înlocui lansatoare multiple de rachete Grad învechite”, a precizat Matveievskii.

Oficialul a estimat că ponderea sistemelor moderne de arme în cadrul forțelor ruse de rachete și artilerie a crescut de la 25% în 2012 la 60% în acest an.

Rusia a inițiat un program amplu de înzestrare militară, în valoare de 340 miliarde de dolari, care urmărește ca 70% din armamentul din epoca sovietică să fie înlocuite cu echipamente moderne până în 2027.