ApărareȘtiri

Rusia: Ucraina primește informații despre situația aeriană de la avioanele NATO de avertizare timpurie și control care zboară deasupra Poloniei

E-3 Sentry (NATO)

Rusia că Ucraina primește informații despre situația aeriană de la aeronavele NATO de avertizare timpurie și control (AWACS) de tip E-3 Sentry, care zboară în spațiul aerian al Poloniei, informează agenția de știri TASS.

„81 de posturi radar de apărare aeriană ucraineană au fost distruse, ceea ce a dus la pierderea controlului aviației și a apărării aeriene a Ucrainei” a afirmat purtătorul de cuvânt purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, care a afirmat triumfalist că sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei nu mai este capabil să ofere o rezistență semnificativă aviației ruse.

Oficialul rus mai susține că în încercarea de a compensa problemele de coordonare aeriană, Kievul primește informații despre situația aeriană de la aeronavele E-3A ale NATO, care zboară în spațiul aerian al Poloniei.

„Conducerea forțelor armate ucrainene încearcă să compenseze lipsa de informații despre situația aeriană prin obținerea de date la postul de comandă al forțelor aeriene din Vinnița de la aeronavele E-3A din sistemul AWACS al NATO”, a afirmat Konaşenkov.

Un oficial american a declarat recent, pentru publicația The Air Force Magazine, că NATO și Forțele Aeriene ale SUA ajută Ucraina să detecteze rachete și avioane inamice, transmițând Kievului date din diverse surse, precum Sistemul de supraveghere terestră al NATO, de la aeronavele AWACS care zboară în spațiul aerian aliat, de la sateliți, cât și de la aproximativ 30 de avioane de luptă americane, inclusiv F-15, F-16, F-18 și F 35, care efectuează misiuni de poliție aeriană pe Flancul estic al NATO.

Statele Unite nu zboară însă deasupra Mării Negre, pentru a evita o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia, a indicat oficialul american.

Datele sunt folosite pentru a ajuta Forțele Aeriene Ucrainene să-și creeze o imagine aeriană despre ce zboară și unde în spațiul său aerian, a spus oficialul.

Informațiile oferite de SUA și NATO au ajutat enorm Ucraina să-și pregătească apărarea în fața ofensivei rusești, însă Washingtonul susține că nu transmite Kievului informații sensibile, care ar putea permite forțele ucrainene să execute lovituri letale împotriva armatei ruse, parțial din cauza preocupărilor legate de riscul escaladării tensiunilor ruso-americane.

Un alt motiv indicat de oficiali americani este acela că serviciile de informații ruse monitorizează comunicațiile ucrainene, așa că există îngrijorări cu privire la securitate și cu privire la compromiterea surselor și metodelor americane. Ucrainenii nu pot acționa întotdeauna pe baza informațiilor, au adăugat ei, potrivit NBC News.

Ministerul Apărării de la Moscova, prin vocea lui Konaşenkov, a afirmat că „Forțele Armate ale Ucrainei aveau până la 250 de avioane de luptă și elicoptere în stare de funcționare. Forțele Aerospațiale Ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere la sol și în aer”, dar și 93 de vehicule aeriene fără pilot.

Oficialul rus a mai afirmat că „unele dintre avioanele ucrainene au fost relocate în România și nu iau parte la confruntări”, fără să ofere dovezi în sprijinul afirmației sale.

Konaşenkov a mai afirmat că 90% dintre aerodromurile militare ucrainene au devenit inoperabile în urma bombardamentelor executate de forțele ruse.

Pe de altă parte, Ucraina susține că a doborât 49 de avioane și 81 de elicoptere militare rusești în doar două săptămâni de război.

Trebuie notate că este foarte dificil de verificat în mod independent pierderile anunțate de beligeranți, astfel că este foarte posibil ca aceste cifre să fie exagerate.