ApărareȘtiri

Rusia transferă nave militare, inclusiv ambarcațiuni de desant, din Marea Caspică în Marea Neagră pentru exerciții

Navă rusă de desant din clasa Ondatra (Alex Omen/Wikipedia)

Mai multe nave militare, inclusiv ambarcațiuni de desant, din cadrul Flotei Caspice a Rusiei urmează să fie transferat în bazinul pontic pentru exerciții, au anunțat joi autoritățile ruse. Totodată, în aceeași zi, fregata „Amiral Essen” a efectuat un exercițiu tactic cu trageri de luptă în largul regiunii ocupate Crimeea.

“Ca parte a verificării din timpul perioadei de antrenament de iarnă, mai mult de 10 ambarcațiuni de desant și artilerie și nave din Districtul militar sudic realizează o tranziție inter-flotă de la Marea Caspică la Marea Neagră”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agențiile Interfax și Reuters.

Iar cu doar o zi înainte, Moscova denunța intensificarea activităților NATO în zona pontică și Ucraina.

“Se constată o creștere a activității forțelor armate ale țărilor NATO pe teritoriul Ucrainei și în Marea Neagră în imediata vecinătate a frontierelor rusești. În 2021, este planificată desfășurarea a șapte exerciții comune pe teritoriul ucrainean cu diferite țări ale alianței”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-o conferință de presă ce a avut loc miercuri.

În plus, potrivit acesteia, țările NATO continuă să ofere sprijin financiar și logistic forțelor armate ucrainene, inclusiv prin furnizarea de arme letale și instruirea personalului militar ucrainean de către instructorii occidentali.

În contextul intensificării tensiunilor din estul Ucrainei, Rusia a concentrat un grup de forțe armate în apropierea frontierelor cu Ucraina. Încercând să minimalizeze importanța acestui lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că masarea trupelor ruse în zona de sud-vest nu reprezintă o amenințare, iar armata va staționa în respectiva zonă atât timp cât autoritățile consideră necesar și oportun acest lucru.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele armate ale organelor constituționale ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat concentrarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.