ApărareȘtiri

Rusia susține, fără dovezi, că regimul de la Kiev a recrutat peste 6,800 de mercenari străini, inclusiv din România

FOTO: Ukrinform

Peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări, inclusiv România, au fost recrutați de regimul de la Kiev de la începutul războiului din Ucraina, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de agenția de știri TASS.

„În total, de la începutul operațiunii militare speciale, regimul naționalist de la Kiev a atras în Ucraina 6.824 de mercenari străini din 63 de state”, a spus Konașenkov.

Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, majoritatea mercenarilor au venit din Polonia – 1.717 persoane.

De asemenea, “aproximativ 1.500 de mercenari au sosit din Statele Unite, Canada și România. Până la 300 de oameni din Marea Britanie și Georgia fiecare. 193 de oameni au sosit din zonele controlate de Turcia în Siria”, a adăugat oficialul rus.

Moscova susține că forțele armate ruse au neutralizat până în prezent 1.035 de mercenari străini. De asemenea, “alți 912 mercenari au refuzat să ia parte la ostilități și au fugit din țară”, a adăugat Konașenkov.

Ucraina a anunțat că mii de cetățeni străini din diverse țări occidentale, inclusiv foști sau actuali militari, au sosit în Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse. Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, a afirmat luna trecută că mii de cetățeni străini s-au oferit voluntari pentru această cauză, parte a ceea ce el a numit „legiunea internațională”.

Pe de altă parte, luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a dat undă verde pentru ca până la 16.000 de “voluntari” din Orientul Mijlociu să fie dislocați alături de rebelii pro-ruși pentru a lupta în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat printr-un mesaj video în care a afirmat că „bătuși din Siria” vor veni să ucidă oameni „într-o țară străină”.

Oficiali americani, citați de The Wall Street Journal, o indicat că Moscova a recrutat recent luptători din Siria, în speranța că expertiza lor în războiul urban poate ajuta Rusia să ocupe Kievul și să dea o lovitură devastatoare guvernului ucrainean, relatează BBC News.

Presa internațională a relatat că luptătorii din Orientul Mijlociu recrutați de Rusia nu vor lupta chiar gratis în Ucraina.

Ali Jafar Askar, un membru al miliției irakiene Asaib Ahl al-Haq, a declarat agenției japoneze de știri Nikkei că i s-au oferit 400 de dolari pe săptămână pentru a lupta în armata rusă. „Acum este momentul să luptăm cu imperialismul și să-l înfrângem”, a spus el, exprimându-și interesul de a se alătura războiului.

Oficialul rus a indicat că mercenarii străini nu au statut de combatanți conform dreptului internațional umanitar. “Au venit în Ucraina pentru a câștiga bani ucigând slavi. Prin urmare, cel mai bun lucru care îi așteaptă este răspunderea penală și pedepse lungi cu închisoarea”, a spus Konașenkov.