ApărareȘtiri

Rusia susține că a distrus blindate ucrainene care au trecut granița/Kievul cere Moscovei să oprească campania de dezinformare

Presupuși militari ruși acționând clandestin în Ucraina (Wikimedia Commons)

Armata rusă susține că a distrus două blindate și a ucis cinci militari ucraineni care au trecut frontiera între cele două țări, însă ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a negat prompt și categoric informațiile despre un presupus atac ucrainean și a cerut Moscovei să nu mai dezinformeze, relatează agenția de știri Ukrinform.

Potrivit Districtului Militar de Sud al Rusiei, forțele sale au împiedicat un grup de diversioniști și recunoaștere să pătrundă în Rusia dinspre teritoriul Ucrainei.

Cinci militari ucraineni au fost uciși și nu există victime în rândul armatei ruse în urma incidentului caqre s-ar fi produs într-o regiune nespecificată la granița dintre cele două țări.

„Rusia, oprește-ți fabrica de știri false”, a reacționat șeful diplomației de la Kiev.

„Nu, Ucraina nu a atacat Donețk sau Lugansk, nu a trimis sabotori sau transportoare blindate peste granița cu Rusia, nu a bombardat teritoriul Rusiei, nu a bombardat punctul rus de trecere a frontierei, nu a efectuat acte de sabotaj”, a mai afirmat Kuleba.

Anterior, Ministerul de Interne ucrainean a respins o informație a Serviciului Federal de Securitate FSB al Rusiei despre presupusa bombardare a unui punct de control rusesc în regiunea Rostov din sud-vestul Rusiei.

Occidentul, în special SUA, avertizează că forțele rusești par pregătite pentru o potențială invazie a Ucrainei, care ar putea fi precedată de un operațiune cu steag fals, menită să inducă în eroare publicul, similară cu incidentul de la Gleiwitz, pus în scenă de naziști pentru a justifica un atac împotriva Poloniei, sau bombardarea satului Mainila, când sovieticii și-au bombardat propriul teritoriu cu scopul fabricării unui pretext pentru un război împotriva Finlandei.

Moscova însă neagă în continuare că intenționează să invadeze Ucraina, susținând că trupele rusești concentrate la frontierele cu Ucraina au doar rol defensiv, deși printre forțele adunate de Rusia se numără și numeroase nave de desant amfibiu, cu rol esențialmente ofensiv.