ApărareȘtiri

Rusia susține că ar fi detectat avioane de luptă F-35 în proximitatea Insulei Șerpilor, în apele teritoriale ale României – propaganda rusă

Avion invizibil pe radar F-35A (USAF)

Patru avioane invizibile pe radar de tip F-35A ale Forțelor Aeriene ale SUA ar fi efectuat o misiune secretă în partea de vest a Mării Negre, în apropierea insulei Șerpilor, au afirmat surse neprecizate, citate de Avia.pro, un site militar rus afiliat mașinăriei de propagandă a Kremlinului.

Transponderele celor patru aeronave erau oprite, astfel că nu s-a putut stabili ruta exactă a zborului lor, însă rușii ar fi detectat avioanele când se aflau în zona de coastă, zburând deasupra apelor teritoriale ale României, adică la 50-60 de kilometri până la Insula Șerpilor.

Potrivit site-ului militar rusesc, avioanele ar fi decolat de la baza Graf Ignatievo din Bulgaria și ar fi traversat spațiul aerian al României pentru a ajunge în apropiere de insula Șerpilor.

Propaganda rusă nu precizează ce sisteme au detectat avioanele invizibile pe radar, însă trebuie remarcat că presa rusă are tendința de a-și supraevalua performanțele propriilor echipamente.

Dacă acest episod chiar s-a petrecut în realitatea, atunci ar fi o veste îngrijorătoare deoarece sugerează că Rusia a amplasat echipamente de detecție avansate pe insula Șerpilor, lucru ce ar permite Moscovei să supravegheze sud-estul României.

O ocupație rusă pe termen lung asupra Insulei Șerpilor, fost teritoriu românesc, ar consolida umbrela Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) a Moscovei, care permite Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, mult dincolo de apele teritoriale rusești. Rusia a plasat deja în regiunea ocupată Crimeea o rețea de sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (precum radare (Monolit-B), sisteme de război electronic și bruiaj, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal).

Nu este clar când s-ar fi petrecut acest presupus episod, însă aceste informații neconfirmate apar în contextul în care SUA a dislocat avioane F-35A în Bulgaria, la finalul lunii trecute.

Pe data de 30 mai, avioane F-35 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF) și aeronave similare din cadrul Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) au executat operațiuni aeriene în regiunea Mării Negre. Comandamentul aerian aliat al NATO a precizat că avioanele de vânătoare americane și olandeze din a cincea generație au zburat în spațiul aerian bulgar.

De la începutul războiului în Ucraina, Statele Unite și alte țări occidentale și-au intensificat misiunile de recunoaștere și supraveghere electronică în zona Mării Negre, cu scopul de monitoriza mișcările forțelor ruse în proximitatea spațiului NATO.