ApărareȘtiri

Rusia și Belarus au decis să continue exercițiile militare comune, lucru care va agrava suplimentar tensiunile cu Ucraina

Tanc rusesc T-72 (FOTO: Russian MoD)

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său de la Minsk, Alexandr Lukașenko, au decis să prelungească exercițiile militare comune pe teritoriul Belarusului, care coincid cu o agravare fără precedent a tensiunilor dintre Kiev și Moscova, informează portalul de știri 112 Ukraine și agenția Ukrinform.

Motivul invocat pentru prelungirea exercițiilor fiind “intensificarea activităților militare în apropierea granițelor externe ale Uniunii statale (Rusia-Belarus) și agravarea situației din Donbas”, a explicat Viktor Khrenin, ministrului Apărării de la Minsk.

Exercițiile, care s-au desfășurat în pe teritoriul Belarusului, inclusiv într-o zonă aflată la nord de Kiev, trebuiau să se încheie pe 20 februarie.

Oficialul din Belarus a indicat că în cadrul exercițiilor vor fi elaborate cu atenție „etapele apărării Uniunii statale” care nu au fost parcurse în detaliu în perioada precedentă de verificare.

Ministrul apărării din Belarus a dat vina pe țările vecine pentru continuarea exercițiilor, afirmând că țările vecine se înarmează, în mod special cu „mijloace ofensive moderne”. Potrivit oficialului de la Minsk, Europa este împins în mod deliberat către război.

Începând din luna decembrie, Rusia a concentrat forțe militare masive în jurul Ucrainei și în Marea Neagră, aparent în încercarea de a folosi tensiunile pentru a șantaja Statele Unite și NATO.