ApărareȘtiri

Rusia reia amenințările: Utilizarea aerodromurilor străine de către Kiev este un scenariu potențial periculos

Vladimir Putin și Dmitri Peskov (ITAR-TASS/Mikhail Metsel)

Posibila utilizare de către Ucraina a aerodromurilor militare din alte țări este un scenariu nedorit și potențial periculos, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu discuțiile privind transferul către Ucraina a avioanelor MiG-29 ale Poloniei. Anterior, Ministerul Apărării de la Moscova a avertizat țările vecine Ucrainei, menționând în mod particular România, că le poate considera cobeligerante la război dacă aeronavele ucrainene zboară misiuni de luptă de pe teritoriul lor.

“A existat deja o explicație de la Ministerul Apărării cu privire la posibilitatea utilizării [de către Ucraina] a altor aerodromuri pentru misiuni ale aeronavelor de luptă. Acesta este un scenariu foarte de nedorit și potențial periculos”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de agenția de știri TASS.

Reacția Moscovei vine după ce Ministerul polonez de Externe a anunțat, marți seara, că autoritățile de la Varșovia sunt pregătite să trimită imediat și gratuit toate aeronavele lor MiG-29 la baza aeriană Ramstein, și să le transfere Statelor Unite, care să decidă apoi dacă și când să le doneze Ucrainei.

Decizia de a transfera avioane de luptă poloneze în Ucraina ar trebui luată de NATO și Statele Unite, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Însă Washingtonul a anunțat că refuză tranzacția, astfel că este improbabil ca Ucraina să primească avioanele.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a avertizat duminică, 6 martie, că în cazul în care avioane militare ucrainene atacă armata rusă utilizând aerodromuri din țări vecine, atunci Rusia poate considera ca respectivele state participă la conflictul armat.

Oficialul rus a amintit în acest sens că unele avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări din vecinătatea Ucrainei. Reprezentantul Moscovei pare să facă referire la incidentul din 24 februarie, când un Suhoi Su-27 aparținând Ucrainei, care întreprindea un zbor neautorizat în nordul României, a fost escortat pentru aterizare imediată la baza aeriană Bacău. Aeronava ucraineană a fost returnată Kievului șase zile mai târziu, fără armament la bord.