InfrastructurăȘtiri

Șeful Rocosmos recunoaște că programul spațial al Rusiei este paralizat de sancțiunile americane

Sursa: Roscosmos

Rusia nu poate lansa sateliți din cauza lipsei microcipurilor, care se află pe lista produselor vizate de sancțiunile impuse de Statele Unite în urma anexării ilegale a regiunii Crimeea, a declarat Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Rocosmos, informează agenția de știri Bloomberg.

“Avem rachete suficiente, dar nu avem nimic de lansat. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip pe care nu-l putem achiziționa din cauza sancțiunilor”, a declarat șeful agenției spațiale ruse, recunoscând în premieră impactul serios al sancțiunilor ce vizează Rusia.

Rogozin reiterat că Moscova s-ar putea retrage din Stația Spațială Internațională în 2025 în cazul în care sancțiunile împotriva contractorilor spațiali ruși nu sunt anulate în curând.

Rusia este vizată de o serie de sancțiuni ca urmare a anexării ilegale a regiunii Crimeea, care au fost înăsprite pe fondul suspiciunilor privind implicarea Moscovei într-o serie de atacuri cibernetice, ingerințe electorale și cazuri de spionaj. Totuși, în general, Kremlinul încearcă să minimalizeze impactul acestor măsuri asupra Rusiei.

Chiar recent, președintele rus Vladimir Putin a spus că, în cele din urmă, Statele Unite se vor leza singure folosind dolarul ca armă de sancțiuni.

De asemenea, adjunctul ministrului de Externe, Alexander Pankin, a afirmat că Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea, indiferent de amploarea sancțiunilor. Totodată, Pankin a indicat că Moscova consideră aceste măsuri punitive ca fiind nelegitime, dar nu va pleda pentru eliminarea lor.

La finalul anului trecut, Statele Unite au inclus TsNIImash și Progress, companii afiliate Roscosmos, pe lista firmelor care necesită licențe speciale pentru achiziționarea de bunuri cu uz militar.

Rogozin a mai spus că Roscosmos ar putea să piardă și licitația pentru un nou contract de lansare sateliți pentru startupul OneWeb din cauza sancțiunilor, a relatat agenția de știri Interfax.