ApărareȘtiri

Rusia recomandă țărilor din Europa de Est, inclusiv României, să se gândească la consecințele găzduirii de trupe americane

Sursa: defensenews.com

Rusia recomandă țărilor NATO din estul Europei să cântărească riscurile și să analizeze consecințele dislocării de trupe americane pe teritoriul lor, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, și a menționat în mod particular România, spunând că țara noastă este considerată de SUA drept “un bastion cheie pentru proiectarea puterii în regiunea Mării Negre”, relatează agenția de știri Novinite, citând MAE rus.

Statele Unite au anunțat luna trecută că vor retrage o treime din militarii americani staționați în Germania, urmând ca o parte din trupele retrase să fie redistribuite prin rotație în alte țări europene, inclusiv România.

“Washingtonul nu ascunde faptul că aceste acțiuni fac parte din eforturile de consolidare a așa-numitei «axe nord-sud» de la Marea Baltică la Marea Neagră, care este proiectată să devină linia de «izolare» a Rusiei. În același timp, România este văzută ca un bastion cheie pentru proiectarea puterii în regiunea Mării Negre”, a afirmat Zakharova, potrivit unui comunicat de presă.

“Desigur, Rusia va răspunde în mod adecvat la astfel de provocări. Acest fapt ar trebui să fie luat în considerare, printre altele, în capitalele țărilor din Europa de Est, care se gândesc constant la noi căi de a incita rusofobia, invitându-i soldați americani. Îi sfătuim să cântărească cu atenție riscurile și să se gândească serios la consecințe”, a avertizat reprezentanta MAE rus.