IntelligenceȘtiri

Rusia răspândește zvonuri despre presupuse „planuri separatiste” ale aliaților Ucrainei. România, menționată de propaganda Moscovei

Kremlin (FOTO: Vladimir Gerdo/TASS)

Rusia răspândește zvonuri despre presupuse „planuri separatiste” ale aliaților Ucrainei în încercarea de a cauza discordie și confuzie printre ucraineni. Printre națiunile despre care, la fel ca Rusia, se pretinde că își doresc să încalce integritatea teritorială a Ucrainei, pseudo-analiștii pro-Kremlin indică Ungaria, România și Polonia, informează agenția de știri Ukrinform.

Potrivit Centrului de Combatere a Dezinformării din cadrul Consiliul Național de Securitate și Apărare de la Kiev, astfel de teorii sunt răspândite de forțe care pretind a fi în opoziție cu regimul Vladimir Putin.

În mod special, inamicul vorbește despre amenințarea introducerii misiunilor de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei, spunând că rezultatul ar fi „împărțirea teritoriului Ucrainei”, care ar reveni la granițele din 1939.

Autoritățile ucrainene susțin că ecosistemul dezinformării și propagandei rusești continuă să eșueze.

Teoriile privind divizarea Ucrainei par direct influențate de discursul președintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat, în mai multe rânduri, Ucraina modernă a fost creată de sovietici smulgând teritorii din Rusia, dar și niște pământuri ce aparțineau anterior Poloniei, României și Ungariei. De notat că liderul de la Kremlin susține că Basarabia și Bucovina de Nord „au fost ocupate” de România în 1918.

Narațiunea prezentată de Putin ignoră complet existența Republicii Populare Ucrainene din perioada 1917-1920, care a administrat o mare parte a teritoriului actualei Ucraine (fără Bucovina și sudul Basarabiei) înainte de a fi invadată și anexată de Uniunea Sovietică.