ApărareȘtiri

Rusia organizează exerciții militare în Transnistria pe fondul crizei ucrainene

Trupe ruse la un exercițiu în Transnistria (FOTO: Ministerul rus al Apărării)

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat marți că trupele ruse au participat la exerciții militare în regiunea separatistă Transnistria. Manevrele forțelor ruse sunt de natură să sporească temerile cu privire la o posibilă intervenție militară a Moscovei în Ucraina.

În contextul tensiunilor, Ucraina a avertizat luna trecută că serviciile speciale ruse ar putea pregăti „provocări cu steag fals” împotriva trupelor ruse staționate în regiunea separatistă pentru a justifica o invazie a Ucrainei.

Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) din Transnistria a organizat exerciții de luptă împotriva „țintelor care simulează infanteria în atac”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, precizând că manevrele erau „planificate”, relatează publicația The Moscow Times.

Militarii au exersat mișcări sub acoperire, utilizarea de poziții de tragere și camuflarea cu mijloace improvizate. De asemenea, a fost acordată o atenție specială distrugerii țintelor de mici dimensiuni, a precizat ministerul, adăugând că trupele ruse au folosit lansatoare automate de grenade AGS-17.

Armata rusă nu a precizat câți militari au fost implicați în manevrele desfășurate în poligonul din Transnistria.

Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de militari este dislocat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova, dar și pentru a proteja  depozitul de muniție de la Cobasna, pe care Moscova s-a angajat să-l lichideze încă din anii 90.

Chișinăul a cerut, în repetate rânduri, retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova, însă Moscova a indicat că nu va ține de opoziția Chișinăului privind prezența trupelor sale în Transnistria.