ApărareȘtiri

Rusia ordonă retragerea trupelor comasate la frontiera cu Ucraina, în special în regiunea anexată Crimeea

Sursa: Intel Crab/Twitter

Ministerul Apărării de la Moscova a ordonat trupelor sale să revină la bazele lor permanente în urma încheierii amplelor exerciții militare desfășurate în sudul Rusiei, în special în regiunea Crimeea, anexată ilegal de Mosocva în martie 2014, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Prezența acestor trupe a condus la intensificarea tensiunilor între Rusia și Ucraina, dar și la deteriorarea și mai mult a relațiilor între Moscova și Occident.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu, a declarat pe 22 aprilie că obiectivele inspecției neprevăzute “au fost atinse pe deplin” și că trupele se vor întoarce la bazele lor până la 1 mai.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a reacționat prompt, afirmând într-un mesaj pe Twitter că „reducerea numărului trupelor de la frontiera noastră va reduce proporțional tensiunile”.

“Ucraina este întotdeauna vigilentă, dar salută orice măsuri de diminuare a prezenței militare și detensionare a situației din Donbas. Ucraina caută pacea. Recunoștință partenerilor internaționali pentru sprijinul lor”, a mai scris Zelenski.

Totodată, președintele rus Vladimir Putin și-a schimbat brusc tonul și a semnalat că este pregătit să-l găzduiască „oricând” pe Zelenski la Moscova.

“Dacă vorbim despre relații bilaterale, atunci, din toate punctele de vedere, suntem gata să-l întâmpinăm pe președintele Ucrainei în orice moment care îi convine”, a declarat Putin.