ApărareȘtiri

Rusia monitorizează fregata “Méndez Núñez”, cea de-a treia navă spaniolă prezentă în acest moment în Marea Neagră

Fregata Mendez Nunez (Armada Espanola)

Flota Rusă a Mării Negre a început să monitorizeze fregata spaniole “Méndez Núñez”, care a intrat joi în bazinul pontic, fiind a treia navă a Marinei Spaniei prezentă în această regiune, a raportat Centrul de control pentru apărare din Rusia, citat de agenția de știri Tass.

„Forțele și mijloacele Flotei Mării Negre au început să monitorizeze acțiunile fregatei Mendez Nunez din Marina spaniolă”, se afirmă în comunicatul autorităților ruse.

Forțele ruse monitorizează adesea navele NATO care efectuează tot mai frecvent vizite în Marea Neagră, mai ales după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014.

Pe lângă nava “Méndez Núñez”, în Marea Neagră se mai află în acest moment două vase de război spaniole: fregata Cristobal Colón, nava amiral a Grupării Navale Permanente a Alianței Nord-Atlantice (SNMG-2), și dragorul ESPS Tajo, ce face parte din Grupului naval NATO de luptă contra minelor (SNMCMG2).

Potrivit contraamiralul spaniol Manuel Aguirre Aldereguía, “prezența regulată a unei Forțe Navale Permanente în regiunea Mării Negre este o modalitate prin care Alianța își poate arăta prezența în această arie de responsabilitate, îmbunătățește interoperabilitatea între aliați și parteneri, demonstrează angajamentul NATO pentru securitatea Mării Negre și pentru garantarea libertății de navigație în apele internaționale pentru toate națiunile”.

Pe de altă parte, Rusia a transmis în repetate rânduri că este de părere că prezența militară în apele Mării Negre a navelor țărilor din afara regiunii nu contribuie la consolidarea stabilității regionale.

Pe de altă parte, NATO și țările pontice și-au exprimat preocupările în legătură cu faptul că, în urma anexării Crimeei, Rusia a poziționat aici sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, iar Flota rusă a Mării Negre a fost întărită. Toate aceste îi permit Moscovei să supravegheze o mare parte din bazinul pontic și îi asigură o poziție dominantă față de vecini.