ApărareȘtiri

Rusia închide parțial strâmtoarea Kerci, dintre Marea Azov și Marea Neagră, pentru următoarele șase luni

Sursa: unian.info

Rusia va închide strâmtoarea Kerci, dintre Marea Azov și Marea Neagră, pentru navele de război ale altor țări, inclusiv cele ale Ucrainei, stat care are ieșire la Marea Azov, a anunțat Ministerul de Externe de la Kiev, care a condamnat dur decizia Moscovei, informează agențiile de știri Interfax și Ukrinform.

Rusia a anunțat închiderea, începând de săptămâna viitoare și până în octombrie 2021, a unei părți din zona de nord-est a Mării Negre în direcția strâmtorii Kerci, sub pretextul unor exerciții.

“Astfel de acțiuni ale Federației Ruse reprezintă o altă încercare de a încălca normele și principiile dreptului internațional pentru a uzurpa drepturile suverane ale Ucrainei ca stat riveran, deoarece Ucraina are dreptul de a reglementa navigația în aceste zone ale Mării Negre”, se arată într-un comunicat al MAE de la Kiev.

Ministerul consideră că acest pas reprezintă o încălcare gravă a dreptului la libertate de navigație, garantat de Convenția ONU privind dreptul mării. Conform convenției, Rusia nu trebuie să obstrucționeze sau să împiedice tranzitul printr-o strâmtoare internațională către porturile din Marea Azov.

“Pe fondul consolidării continue a prezenței sale militare de-a lungul frontierei terestre cu Ucraina, Rusia a intensificat escaladarea situației pe mare. Transferă nave de război din Marea Caspică și își consolidează capacitățile militare în regiunea Azov-Marea Neagră. În pofida absenței oricărui motiv legal a decis, de asemenea, să închidă această zonă maritimă pentru navele de război ale altor state, în special Ucraina”, precizează oficialii ucraineni.

În aceste condiții, Kievul a solicitat partenerilor internaționali să intensifice presiunea politică și diplomatică asupra Rusiei pentru a anula decizia de blocare a singurei legături între Marea Azov și Marea Neagră.

Decizia Moscovei survine în contextul în care cele două țări au mobilizat forțe semnificative la frontiera comună, iar luptele din estul Ucrainei, între insurgenții pro-ruși și trupele guvernamentale, s-au intensificat în ultimele săptămâni.