ApărareȘtiri

Rusia cere retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, țări care nu erau membre ale alianței în 1997

Bulgaria și România nu erau membre NATO în 1997, astfel că solicitările Moscovei privind retragere a forțelor, echipamentelor și armelor străine se aplică și acestor țări, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei, informează agenția de știri TASS.

„Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data specificată. Printre aceste se numără atât Bulgaria, cât și România”, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

În contextul tensiunilor pe tema Ucrainei, Moscova solicită revenirea la situației din anul 1997, când Rusia și NATO au semnat Actul fondator, care prevede că „nu se consideră adversari” și creează „mecanismul de consultare, cooperare, privind luarea a deciziilor în comun”.

În 1999, Ungaria, Polonia și Cehia au aderat la alianță, în 2004 – Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia și Estonia, în 2009 – Albania și Croația, în 2017 – Muntenegru, iar în 2020, Macedonia de Nord.

În România staționează, în acest moment, aproximativ 1000 de militari americani, majoritatea dislocați la bazele Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Deveselu.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a subliniat joi că SUA nu-și vor retrage trupele din fostele țări sovietice pentru a reduce tensiunile cu Rusia, ci dimpotrivă, Washingtonul este decis să disloce forțe suplimentare în Polonia sau România în cazul în care Moscova lansează o nouă ofensivă în Ucraina.

„Nu staționa permanent”, a indicat Biden, continuând că SUA „vor crește efectiv prezența militară în Polonia sau România, etc., dacă [Rusia] acționează, pentru că avem obligația sacră prin articolul 5 [din carta NATO] de a apăra acele țări, ele fac parte din NATO”, a afirmat Biden.

Tot săptămâna aceasta, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Parisul este dispusă să trimită forțe în România în cadrul misiunilor sub egida NATO.

De asemenea, Spania trimite două fregate în Marea Neagră și ar putea disloca avioane de luptă Eurofighter în Bulgaria.