ApărareȘtiri

Rusia avertizează țările vecine cu Ucraina, inclusiv România, cu privire la găzduirea aeronavelor militare ucrainene

Avion de luptă ucrainean Su-27 (FOTO: MApN)

Ministerul Apărării de la Moscova a avertizat țările vecine Ucrainei să nu găzduiască avioanele ucrainene de luptă, afirmând că Rusia le poate considera participante la război dacă aeronavele ucrainene zboară misiuni de luptă de pe teritoriul lor, informează agenția de știri TASS.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a avertizat duminică, 6 martie, că în cazul în care avioane militare ucrainene atacă armata rusă utilizând aerdromuri din țări vecine, atunci Rusia poate considera ca respectivele state participă la conflictul armat.

Oficialul rus a amintit în acest sens că unele avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări din vecinătatea Ucrainei. Reprezentantul Moscovei pare să facă referire la incidentul din 24 februarie, când un Suhoi Su-27 aparținând Ucrainei, care întreprindea un zbor neautorizat în nordul României, a fost escortat pentru aterizare imediată la baza aeriană Bacău. Aeronava ucraineană a fost returnată Kievului șase zile mai târziu, fără armament la bord.

„Practic toată aviația pregătită pentru luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă. În același timp, cunoaștem în mod sigur că avioane de luptă ucrainene au zburat anterior în România și în alte țări din vecinătate. Vă rugăm să rețineți utilizarea rețelelor de aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”, a afirmat Konașenkov.

Afirmația oficialului rus vine după ce publicația The Wall Street Journal a raportat că Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și avioane de atac Su-25 în schimbul primirii de  aparate F-16 din Statele Unite.

Autoritățile poloneze au negat informațiile potrivit cărora avioane ucrainene zboară de pe aerodromurile poloneze în misiuni de luptă. Totodată, Varșovia a indicat că nu a fost luată o decizie cu privire la transferul de aeronave militare poloneze către aviația Ucrainei.

Totodată, Konașenkov a afirmat că Rusia a distrus aproape toate avioanele operaționale ale regimului de la Kiev, susținând că Ucraina a pierdut 11 avioane și două elicoptere în ultimele două zile, pentru un total de .

Până în acest moment, Rusia nu a oferit niciun fel de informații privind propriile pierderi aviatice, însă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că rușii au pierdut cel puțin 44 de avioane de luptă și 48 de elicoptere în primele zece zile ale războiului.

Trebuie notate că este foarte dificil de verificat în mod independent pierderile anunțate de beligeranți.

În pofida triumfalismului afișat de Moscova, evoluțiile din ultimele zile arată că cerul de deasupra Ucrainei rămâne foarte contestat; Rusia fiind incapabilă până acum să obțină supremația aeriană, în pofida superiorității cantitative și calitative a aviației ruse.