ApărareȘtiri

Rusia ar putea ocupa capitala Ucrainei în doar 48 de ore, avertizează oficialii americani

Tanc rusesc T-72 (FOTO: Russian MoD)

Rusia și-a intensificat pregătirile pentru o invazie totală a Ucrainei, dar nu este clar dacă Vladimir Putin a luat decizia de a declanșa o astfel de acțiune, au afirmat mai mulți oficiali americani, care au avertizat că în cazul unui atac pe scară largă, forțele ruse ar ocupa capitala Ucrainei, Kiev, în doar 48 de ore, informează postul France 24, citând agenția France Presse.

Moscova a concentrat 110.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina și noi trupe continuă să sosească într-un ritm care i-ar oferi lui Putin forța de care are nevoie pentru o invazie la scară largă – aproximativ 150.000 de militari – până la mijlocul lunii februarie, au afirmat oficialii americani care au informat în ultimele zile membrii Congresului și aliații europeni.

Serviciile de informații de la Washington cred că Vladimir Putin dorește să aibă la dispoziție toate opțiunile posibile: de la o ofensivă limitată în regiunea speparatistă Donbas din estul Ucrainei, până la o invazie la scară largă.

Moscova neagă că intenționează să invadeze Ucraina, susținând că trupele concentrate la frontierele cu Ucraina au doar rol defensiv.

În urmă cu două săptămâni, potrivit serviciilor de informații din SUA, Rusia concentrase 60 de batalioane în apropierea frontierelor de nord, est și sud ale Ucrainei, în special în peninsula Crimeea. Vineri, în preajma Ucrainei erau 80 de batalioane ruse, iar alte 14 se îndreptau spre această zonă, au spus oficialii americani. De asemenea, aproximativ 1.500 de militari din forțele speciale ruse Spetsnaz au fost dislocați de-a lungul graniței cu Ucraina în urmă cu o săptămână.

Mai mult, Moscova a trimis trupe în Belarus pentru manevre militare comune cu forțele bieloruse într-o regiune aflată chiar la nord de Kiev.

Totodată, Rusia a concentrat forțe aeriene și navale în apropierea Ucrainei, astfel că Moscova ar avea o superioritatea aeriană și navală aproape completă în cazul unei invazii în Ucraina.

Dacă Rusia optează pentru un atac la scară largă, forța de invazie ar putea ocupa Kievul și l-ar răsturna pe președintele Volodimir Zelenski în doar 48 de ore, au indicat oficialii americani, care au adăugat că un astfel de atac ar s-ar solda cu decesul a 25.000 și 50.000 de civili, 5.000 până la 25.000 de militari ucraineni şi 3.000 până la 10.000 de militari ruşi.

De asemenea, ar o invazie pe o astfel de scară ar putea declanșa un exod, cu unul până la cinci milioane de refugiați îndreptându-se spre țările europene din vecinătate, în special spre Polonia.

În aceste context tensionat, președintele Joe Biden a decis să trimită forțe americane în România, Polonia și Germania pentru a reasigura țările membre NATO. Primul contingent de militari americani a sosit sâmbătă în Polonia, iar în România urmează să sosească în câteva zile.