IntelligenceȘtiri

Rusia ar putea încerca să „înghețe” războiul din Ucraina la un moment dat, în loc să-i pună capăt – reporter Bellingcat

Președintele Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool Photo)

Jurnalistul Christo Grozev de la organizația media de investigații Bellingcat a afirmat că Rusia va încerca să „înghețe” războiul din Ucraina la un moment dat, posibil săptămâna viitoare, fără a anunța de fapt încheierea conflictului, informează agenția de știri Ukrinform.

„Mă tem că va exista o perioadă în care nu va fi clar dacă războiul s-a încheiat sau nu, dar nu o să mai fie vărsare de sânge. Cred că ne apropiem de asta, este o chestiune de o săptamână, maxim 10 zile. Pozitia Rusiei slăbește, iar ei înțeleg asta. Va fi mai avantajos pentru ei să nu spună că războiul s-a terminat, pentru că vor trebui să recunoască că l-au pierdut, ci îl vor păstra „înghețat” la un anumit stadiu”, a afirmat Grozev, la emisiunea Batsman, difuzată pe YouTube.

Potrivit jurnalistului, Rusia va pune capăt războiului doar în cazul unei schimbări de regim, când o elită politică pro-rusă va ajunge la putere la Kiev.

În pofida superiorității militare a Rusiei, în două săptămâni de război, forțele Kremlinului au reușit să ocupe un singur oraș major din Ucraina, iar pe rețelele de socializare apar tot mai multe dovezi că Rusia a înregistrat pierderi semnificative în conflict.

Moscova are o experiență îndelungată cu crearea de conflicte „înghețate” în spațiul fostei Uniuni Sovietice, susținând regimuri separatiste în țări ca Republica Moldova (Transnistria), Georgia (Oseția de sud și Abhazia) sau Ucraina (Donețk și Lugansk).