ApărareIntelligenceȘtiri

Rusia anunță că sistemul Avangard, o armă hipersonică intercontinentală care atinge o viteză de 27 de ori mai mare decât cea a sunetului, a devenit operațional

Rusia susține că este prima țară din lume care operaționalizează arme nucleare hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional, un dispozitiv revoluționar ce riscă să amplifice tensiunile internaționale și care ar putea declanșa o nouă cursă a înarmării, transmite agenția Associated Press.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a descris sistemul Avangard ca fiind o descoperire tehnologică comparabilă cu lansarea primului satelit artificial în 1957. Avangard și un sistem similar dezvoltat de China au provocat preocupări în rândul oficialilor din Statele Unite, care analizează strategii de contracarare a acestor amenințări.

Vehiculul hipersonic Avangard este lansat cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale, însă, spre deosebire de ogivele rachetelor standard, care urmează o traiectorie predictibilă după separare, noul dispozitiv este conceput să execute manevre evazive în timpul zborului în atmosferă, iar forma aerodinamică îi permite să planeze la viteze hipersonice. Aceste elemente fac vehiculul Avangard foarte greu de detectat și de interceptat.

Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, l-a informat pe Vladeimir Putin că prima unitate echipată cu sistemul hipersonic Avangard a devenit operațională.

Șeful Forțelor ruse de Rachete Strategice, generalul Serghei Karakayev, a declarat că prima unitate dotată cu sistemul Avangard este poziționată în regiunea Orenburg, în zona Munților Ural.

Putin a prezentat sistemul Avangard, dar și o serie de alte arme dezvoltate de Rusia, în martie 2018, menționând capacitatea vehiculului hipersonic de a eluda sistemele antibalistice.

„Se îndreaptă spre țintă ca un meteorit, ca o minge de foc”, a spus Putin la acel moment.

Liderul rus a menționat că vehiculul Avangard este fabricat utilizând noi materiale compozite pentru a rezista la temperaturi de până la 2.000 Celsius rezultate ca urmare a zborului prin atmosferă la viteze hipersonice.

Vladimir Putin a spus că Rusia trebuie să dezvolte arme ca Avangard, din cauza eforturilor Statelor Unite de a dezvolta și amplasa în Europa un sistem de apărare antibalistică, despre care liderul de la Kremlin susține că ar putea eroda eficacitatea strategiei Moscovei de descurajare strategică.

SUA și aliații săi susțin însă că sistemul antibalistic, amplasat în România și Polonia, vizează amenințările venite din afara regiunii, cum ar fi dinspre Iran. Având în vedere proximitatea lor față de Rusia, sistemele antibalistice din cele două țări europene au foarte puțin timp să detecteze, să țintească și să încerce să intercepteze rachete lansate de forțele ruse.