ApărareȘtiri

Rusia afirmă că refuză orice armistițiu în timpul negocierilor cu Ucraina pentru a nu permite naționaliștilor să se regrupeze

Vladimir Putin și Dmitri Peskov (ITAR-TASS/Mikhail Metsel)

Nu se discută despre încetarea focului pentru perioada negocierilor cu Ucraina pentru a nu permite naționaliștilor ucraineni să se regrupeze, afirmă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin. Țări din întreaga lume au solicitat Moscovei să suspende ostilitățile pentru a permite evacuarea civililor, în contextul în care cel puțin 900 de civili și-au pierdut viețile în cursul războiului.

Potrivit lui Peskov, „adevărul este că oprirea operațiunii, orice oprire, este folosită de unitățile naționaliste pentru a se regrupa, este folosită pentru a continua atacurile asupra armatei ruse” din Ucraina.

Peskov, citat de agenția TASS, a subliniat că „acest lucru s-a întâmplat în mod repetat și, prin urmare, desigur, acest lucru complică procesul”.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că armata rusă nu lovește orașele ucrainene, iar infrastructura militară este distrusă prin mijloace de înaltă precizie. Pe de altă parte, numeroase organizații internaționale, inclusiv ONU,  au indicat că ofensiva armatei ruse a provocat o criză umanitară în Ucraina, cu mii de civili morți și răniți și milioane de refugiați în țările vecine.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), de la începutul ostilităților, cel puțin 902 de civili au fost uciși în urma confruntărilor, iar 1,459 au fost răniți, dintre care 849 de morți pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Ucrainei.

ONU consideră că numărul victimelor civile sunt considerabil mai mari, mai ales pe teritoriul controlat de Guvern, în contextul luptelor în desfășurare, în special în zona orașului asediat Mariupol.