ApărareȘtiri

Rusia a testat un “roi“ de drone la exercițiile militare Kavkaz-2020

Dronă rusească Orlan-10 (Tass)

Trei modele de drone – Forpost, Orlan-10 și Eleron-3 – au fost grupate într-un singur “roi“ în cursul exercițiilor militare Kavkaz-2020, aparatele fără pilot fiind utilizate pentru a repera unități militare în mișcare, centre de comandă, arme, echipament militar și pentru a regla tirul împotriva țintelor identificate, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenției de știri Tass.

“La terenul de testare Kapustin Yar a fost creat un grup combinat de vehicule aeriene fără pilot (UAV). A inclus unități din Districtul militar de sud echipate cu drone Forpost, Orlan-10, Eleron-3 și altele”, a declarat Ministerul Apărării.

Dronele au fost folosite la altitudini cuprinse între 100 și 5.000 de metri pentru a identifica apărarea inamică și pentru a lovi ținte terestre.

Pe lângă reperarea țintelor inamice, dronele sunt un element integrant al războiului electronic, au precizat autoritățile ruse.

Exercițiile Kavkaz-2020, desfășurate în perioada 21-26 septembrie sunt în desfășurare în Districtul militar de sud al Rusiei și în perimetrul Mării Negre și Caspice. La exercițiu participă aproximativ 80.000 de militari ruși, dar și până la 1.000 de militari din Armenia, Belarus, China, Myanmar și Pakistan. Reprezentanți din Azerbaidjan, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tadjikistan și Sri Lanka participă în calitate de observatori, potrivit Ministerului Apărării din Rusia.

În plus, autoritățile ruse au transmis că trupele participante utilizează aproximativ 250 de tancuri, până la 450 de vehicule de luptă pentru infanterie și transportoare blindate, precum și până la 200 de sisteme de artilerie de câmp și antiaeriană.

Experții militari prezic un mare viitor “roiurilor” de drone, formate dintr-un număr mare de aparate fără pilot care acționează la unison. Acestea pot fi produse în număr mare, fiind relativ puțin costisitoare, și sunt capabile să copleșească sistemele inamice de apărare prin atacuri de saturare.