ApărareȘtiri

Rusia a testat peste 320 de tipuri de echipamente militare în cursul sângerosului război din Siria – ministru

Avioane rusești de bombardamente în Siria (Russian Ministry of Defense)

Forțele armate ale Rusiei au testat peste 320 de tipuri de echipamente militare în timpul sângerosului război din Siria, a declarat miercuri ministrul Apărării de la Moscova, Sergei Șoigu, citat de agenția de știri TASS.

“Am verificat peste 320 de tipuri diferite de arme, inclusiv elicopterele dumneavoastră”, a afirmat Șoigu în cursul unei vizite la Rostvertol, producătorul elicopterelor rusești de atac Mil Mi-24 Hind și Mi-28 Havoc.

Elicopterele au fost îmbunătățite în urma operațiunii din Siria, „cel puțin în ceea ce privește armamentul”, a explicat oficialul.

„Unul dintre elicopterele pe care le-am văzut astăzi este rezultatul operațiuni din Siria”, a adăugat el.

Protestele pașnice împotriva dictatorului sirian Bashar al-Assad, izbucnite în urmă cu 10 ani, s-au transformat într-un război civil sângeros. Conflictul s-a soldat cu peste 380.000 de morți, orașe devastate și milioane de refugiați care au fugit în alte țări din cauza luptelor.

Intervenția militară a Rusiei în sprijinul lui Assad a fost crucială, reușind să întoarcă soarta războiului împotriva regimului autoritar de la Damasc. Mosoca susține cu atacurile aeriene și cu rachete efectuate de forțele sale vizează doar „teroriști”, însă activiștii afirmă că bombardamentele rusești au provocat zeci de mii de victime și în rândul rebelilor și populației civile.

Vânzările de armament sunt o parte esențială a efortului Moscovei de a-și spori influența geopolitică în regiune precum Orientul Mijlociu sau Africa, iar testarea în condiții de război a echipamentelor militare reprezintă un atu pe piața mondială a armamentului.