ApărareIT&CȘtiri

Rusia a reacționat la succesul misiunii SpaceX promițând reluarea programului de exploarare lunară și noi teste balistice

Crew Dragon (SpaceX)

Rusia a reacționat după primul zbor cu echipaj uman al unei navete americane spre Stația Spațială Internațională (SSI) după 2011, anunțând că va testa noi rachete și va relua programului de exploarare lunară, informează publicația La Libre.

Aceste comentarii ale agenției spațiale ruse Roscosmos vin după ce o rachetă a companiei americane SpaceX a transportat sâmbătă doi astronauți americani pe Stația Spațială Internațională, punând capăt unui monopol rusesc de nouă ani asupra zborului cu echipaj uman spre și dinspre stația orbitală.

“Nu intenționăm să rămânem inactivi. Anul acesta vom testa două rachete noi, iar anul viitor vom relua programul nostru lunar”, a reacționat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Uustimienko.

Directorul agenției Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat cu o zi înainte că Rusia intenționează să testeze anul acesta o rachetă grea Angara, care ar trebui să înlocuiască vechile rachete Proton. Însă procesul de dezvoltare al noii rachete purtătoare decurge foarte lent.

Rogozin a mai spus că Rusia va accelera dezvoltarea rachetelor sale balistice intercontinentale Sarmat, prezentate ca fiind imune în fața tuturor tipurilor de sisteme de apărare antibalistice.

După retragerea din uz a navetelor spațiale americane în 2011, transportul astronauților americani pe stația orbitală nu a putut fi efectuată decât cu capsulele rusești Soiuz.

Potrivit specialiștilor, Roscosmos percepe în jur de 80 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut american transportat pe SSI.

Roscosmos a transmis că Statele Unite au încă nevoie de Rusia. “Este foarte important să ai cel puțin două opțiuni pentru a ajunge la stație. Pentru că nu știi niciodată …”, a spus Ustimienko.

“Nu am înţeles isteria declanşată de lansarea reuşită a capsulei Crew Dragon”, a mai afirmat oficialul rus, adăugând: “S-a întâmplat ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp”.

La rândul său, Elon Musk, fondatorul SpaceX, l-a ironizat pe vicepremierul Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale ruse, care în urmă cu câțiva ani afirmase că SUA ar putea avea nevoie de o “trambulină” pentru a ajunge pe stația orbitală altfel decât cu navetele spațiale rusești.

“Trambulina funcţionează!”, i-a replicat Elon Musk după succesul misiunii SpaceX.