ApărareȘtiri

Rusia a pierdut echipament militar în valoare de cel puțin 17,3 miliarde de dolari în cursul războiului din Ucraina – mass-media

Tanc rusesc distrus in Ucraina (FOTO: Ukrinform)

Începând de la invazia Ucrainei din 24 februarie, Rusia a pierdut echipament militar în valoare de cel puțin 17,3 miliarde de dolari, potrivit estimărilor mass-mediei ucrianene, informează agenția de știri UNIAN.

Potrivit datelor publicate de portalul UA War infographics, în cele cinci luni de conflict, forțele ucrainene au au distrus tancuri, avioane, artilerie și alte echipamente militare în valoare de cel puțin 17,3 miliarde de dolari. Cele mai scumpe au fost pierderile în domeniul aviatic, rușii pierzând aeronave în valoare de 5,6 miliarde de dolari și elicoptere de 2,8 miliarde de dolari.

De asemenea, se estimează că rușii au pierdut tancuri în valoare de cel puțin 3,5 miliarde de dolari.

În ceea ce privește pierderile umane, presa ucraineană estimează că armata rusă a pierdut 39.700 de militari, la care se adaugă 12.000 de mercenari și 23.000 de oameni mobilizați din teritoriile urainene ocupate de Moscova.

Totodată, mass-media a calculat costurile războiului pentru Rusia. Conform calculelor realizate încă din mai, Federația Rusă a cheltuit 900 de milioane de dolari pe zi pentru războiul cu Ucraina. Această sumă incluzând plățile către militari, costul muniției, precum și costurile pentru repararea echipamentului militar avariat, potrivit unui raport publicate de portalul FreeDom.

Însă, Rusia și-a redus cheltuielile cu războiul până la aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi în luna iulie, potrivit Forbes.

Proiectilele de artilerie și rachetele au costat cel mai mult Rusia. Invadatorii lansează aproximativ 20 de rachete pe zi, al căror preț variază de la câteva sute de mii de dolari până la 10 milioane de dolari. La acestea se adaugă rachetele Iskander, care costă 3 milioane de dolari fiecare, precum și Kalibr, cu o valoare de 6,5 milioane de dolari/bucata.

„Este ușor de calculat că suma alocată pentru războiul din Ucraina a fost redusă cu 500 de milioane de dolari între mai și iulie, iar această diferență afectează în primul rând militarii rusi, care sunt pur și simplu înșelați din cauza reducerii bugetului de război”, se afirmă în raportul citat de agenția UNIAN.

„Dar nu trebuie să uităm că nici suma aferentă lunii mai, de 900 de milioane de dolari, nici cea a lunii iulie, de 400 de milioane de dolari, nu ține cont de cât a pierdut Rusia din punct de vedere financiar din cauza sancțiunilor economice dure care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei”, au subliniat jurnaliștii.