ApărareȘtiri

Rusia a monitorizat trei avioane americane de recunoaștere prezente deasupra Mării Negre în ultimele 24 de ore

U-2 Dragon Lady (Collins Aerospace)

Ministerul rus al Apărării a transmis că în ultimele 24 de ore a monitorizat trei avioane americane de recunoaștere prezente deasupra Mării Negre, relatează agenția de știri TASS.

Stațiile radar rusești au urmărit aeronave de recunoaștere și supraveghere U-2 Dragon Lady și E-8 Joint STARS care s-au apropiat de spațiul aerian rusesc din zona Mării Negre timp de mai multe ore.

Potrivit autorităților de la Moscova, marți, în cursul zborului deasupra zonelor de nord-vest, centrală și nord est a Mării Negre, aeronava E-8C s-a apropiat chiar și la 35 de kilometri de spațiul aerian al Rusiei.

În același timp, crucișătorul Moskva și fregata Amiral Essen ale Marinei ruse monitorizează acțiunile celor trei nave americance prezente în acest moment în apele Mării Negre.

Rusia susține că exercițiile la care participă forțele americane în regiunea Mării Negre, alături de aliați și parteneri, precum România, confirmă adevăratul scop al exercițiilor NATO neprogramate: pregătirea unei potențiale operațiuni militare a Administrației de la Kiev împotriva insurgenților pro-ruși din sud-estul Ucrainei.

De asemenea, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, acuză SUA și aliații săi că încearcă să „testeze” Rusia pentru a observa nivelul de pregătire militară a forțelor sale, în special elementele defensive ruse din zona pontică.

Pe de altă parte, având în vedere că superioritatea militară a Rusiei în această zonă surclasează forțele tuturor celorlalte țări pontice, statele aliate și partenere NATO din regiune se simt amenințare de Moscova.