InfrastructurăȘtiri

Rusia a impus măsuri punitive firmelor aeriene europene care evită Belarusul, în semn de sprijin pentru Lukașenko

Avion de pasageri al companiei aeriene Air France

Rusia a refuzat să permită aterizarea la Moscova avioanelor de pasageri din Europa care intenționau să ocolească spațiul aerian al Belarusului; decizie ce indică sporirea sprijinului Moscovei pentru regimul Lukanșeko de la Minsk, care se confruntă cu critici acerbe după deturnarea unei curse Ryanair cu scopul arestării unui disident.

Compania aeriană Austrian Airlines a confirmat pentru portalul de știri U.S. News & World Report că Rusia a refuzat să acorde permisiunea pentru cursa regulată Viena-Moscova din cauza noilor măsuri pe care țările UE le-au adoptat cu scopul izolării regimului autoritar din Belarus.

“Pe baza unei recomandări a Agenției UE pentru Siguranța Aviației (EASA), Austrian Airlines a suspendat zborurile prin spațiul aerian din Belarus până la o nouă notificare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a companiei, Yvonne Wachholder. “Din acest motiv, sunt necesare ajustări ale rutei de zbor de la Viena la Moscova. O schimbare a rutelor de zbor trebuie aprobată de autorități. Autoritățile ruse nu ne-au dat această permisiune. Ca urmare, Austrian Airlines a trebuit să anuleze zborul de astăzi de la Viena la Moscova”, a precizat Wachholder.

O problemă similară a întâmpinat și Air France, care a trebuit “să amâne zborul AF1154 de la Paris-Charles de Gaulle la Moscova cu Boeing B787 la 26 mai 2021 din motive operaționale legate de ocolirea spațiului aerian din Belarus, lucru ce necesită o nouă autorizație din partea autorităților ruse pentru a intra în spațiul lor”.

“Zborul a fost amânat pe 27 mai și o actualizare suplimentară va fi oferită în această seară”, a precizat un reprezentant al companiei aeriene franceze.

În urma incidentului din 23 mai, când un avion Ryanair a fost forțat de autoritățile din Belarus să aterizeze de urgență la Minsk, sub pretextul unei amenințări false cu bombă, liderii țărilor Uniunii Europene au solicitat tuturor companiilor aeriene cu sediul în UE să evite survolarea Belarusului.

Incidentul de duminică a provocat reacții acerbe din partea lumii occidentale, în timp ce Rusia și-a exprimat susținerea pentru regimul Lucașenko și a acuzat Occidentul de ipocrizie.

Intensificarea sprijinului Moscovei pentru Belarus generează o serie de capcane pentru țările europene în viitorul apropiat, mai ales dacă acestea cedează noilor presiuni pentru Moscova, a explicat generalul (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR).

„Sper că țările europene vor rămâne ferme și unite în acestă această chestiune. Ar trebui să condamne Kremlinul pentru sprijinul acordat (…) lui Lukașenko”, a afirmat Hodges, subliniind că: „Dacă cedează în acest caz, atunci invită acțiuni suplimentare de intimidare din partea Kremlinului”.